Volvo стартира нова бизнес единица за съхранение на енергия

0211
2023

Eлектрическите автомобили са важна стъпка към по-устойчиво бъдеще, но електромобилите и техните батерии могат да направят много повече от елиминирането на емисиите от ауспуха. Например, докато са паркирани, електрическите автомобили имат потенциала да захранват дома, вашите уреди или дори да върнат електричество към енергопреносната мрежа.

За да се възползвам от този потенциал и да подпомогнем прехода към по-интелигентна, по-устойчива и по-ефективна енергийна мрежа, сега Volvo стартира Volvo Cars Energy Solutions. Това е напълно нова бизнес единица, която ще предлага технологии и услуги за съхранение на енергия и зареждане, които формират нова енергийна екосистема между нашите автомобили, живота на нашите клиенти, ефективното използване на енергията и обществото като цяло.

Например, двупосочното зареждане е технология, която позволява на електрическия автомобил да върне допълнителна енергия към съвместима мрежа, като помага да се балансира мрежата по време на пиковите часове и да се намали нуждата от електричество, генерирано от изкопаеми горива. Напълно електрическият SUV EX90 ще бъде първият автомобил на Volvo, оборудван с целия необходим хардуер и (след време) софтуер, за да позволи двупосочно зареждане и директно съхранение на енергия от слънчева енергия.

Заедно с Göteborg Energi Nät AB, енергопреносно дружество в родния град на Volvo Гьотеборг, стартира една от първите пилотни програми от превозно средство към мрежата (V2G), която има за цел да тества такива V2G-технологии в местната енергийна мрежа и в домашна среда с реални клиенти.

Пилотният проект има за цел не само да получи одобрение от енергиен оператор и да демонстрира на други мрежови компании, че V2G програмите могат да осигурят осезаеми ползи, но и да създаде арена за тестване на нови технологии, които са важни за бъдещето на Volvo Cars.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин