Volvo представя нова концепция за автономност 360c

0509
2018

Концепцията предвижда и въвеждането на универсален стандарт за безопасна комуникация между автономните превозни средства и останалите участници в движението на пътя

 Представете си свят, в който може да пътувате на дълги разстояния, без необходимостта от летища? Свят, в който можете да избегнете задължителните процедури за сигурност, дългите часове чакане, шума и тълпите на аерогарите? Ами ако вместо това имате собствена кабина, първа класа, която да ви вземе от вкъщи и да ви отведе където пожелаете?

Именно това е визията за бъдещето пътуване, която Volvo представя днес, с новата концепция 360с – цялостна визия за автономно, електрическо, свързано и безопасно пътуване.

Концепцията 360с е изградена на представата за напълно автономен, електрически автомобил без шофьор зад волана. Акцентът е върху свободата на дизайна, която е възможна благодарение на липсата на волан и двигател с вътрешно горене и преосмисля традиционното разположение на пътническите седалки в две или три редици.

Концепцията 360с предлага 4 възможности за пътуване в автономното превозно средство и употребата му съответно като спалня, като мобилен офис, като всекидневна и като място за забавление.

„Бизнесът ще се промени през идващите години и Volvo трябва да е водеща фигура в тази промяна“, заяви Хакан Самуелсон, президент и главен изпълнителен директор на VolvoCars.

„Автономното управление ще ни позволи да направим следващата голяма крачка в безопасността, но също така ще отвори възможност за реализиране на нови бизнес модели и ще позволи на потребителите да прекарат времето в автомобила си така, както пожелаят“.

Концепцията 360с има амбицията да се превърне в потенциален конкурент на авиокомпаниите и други доставчици на услуги в сферата на пътуванията по въздух на кратки разстояния. В САЩ например, през изминалата година над 740 млн. пътнициса ползвали вътрешните полети. Най-натоварените маршрути, като Ню Йорк – Вашингтон, Хюстън – Далас, Лос Анджелис – Сан Диего, отнемат на пътниците повече време за придвижване със самолет, отколкото с автомобил, като се включи транспортът до летището, проверките за сигурност и изчакването на полета.

„Вътрешните полети изглеждат привлекателни на пръв поглед, но всъщност не са“, заяви Мартен Левенстам, старши вицепрезидент по корпоративната стратегия във VolvoCars.

„Кабината за спане в 360с позволява да се насладите на премиум комфорт и спокойно пътуване през нощта и да се събудите свежи на крайната дестинация“.

Освен разкриването на възможности за новиклиенти, концепцията 360с може да повлияе на бъдещето на пътуването, на инфраструктурата и на екологичния отпечатък на модерното общество. Тя не просто преосмисля начина, по който хората пътуват, но и начина, по който общуват с близките и приятелите си и как прекарват времето си в града.

Концепцията 360с е първата крачка към широка дискусия за потенциала на автономните технологии и възможността за фундаментална промяна на обществото по много начини.

„Когато братята Райт извършват първия контролиран полет с летателен апарат през 1903 г., те не подозират как ще изглежда модерното пътуване по въздух години по-късно“, допълни Левенстам.

„Не знаем какво ще е бъдещето на автономното шофиране, но смятаме, че то ще окаже голямо влияние върху начина, по който хората пътуват, проектират градовете, използват инфраструктурата. Ние гледаме на концепцията 360с като на началото на дискусия и очакваме повече идеи и отговори да дойдат, когато натрупаме повече знания“.

Volvo 360c Interior

 

Универсален стандарт за комуникация на пътя

 

Автономното управление е тясно свързано с безопасността и технологиите от най-ново поколение имат потенциала значително да повишат сигурността по пътищата.

С новата си 360cконцепция Volvo Carsпризовава за въвежданетона нов глобален стандарт за това как автономните превозни средствада общуват безопасно с всички останали участници в движението.

Идеята е автономната технология да бъде въведена постепенно, а не през нощта. В резултат на това автономните превозни средства без водач зад волана ще споделят трафик ситуациис останалите участници в движението. В такива ситуации вече няма да е възможно водачите да осъществяват визуален контакт, за да разберат каква е следващата стъпка на останалите участници в движението.

Като част от концепцията 360с, инженерите по сигурността във Volvo Cars поемат предизвикателството да разработят и безопасен нов начин за комуникация между автономните автомобили и останалите участници в движението. Концепцията включва система от звукови, цветови и други визуални сигнали, които да информират водачите за намеренията на автономната кола, така че във всеки един момент да е напълно ясно какво ще е следващото й действие.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин