/ Volvo планира електрически ван за Китай

Volvo планира електрически ван за Китай

Volvo планира да пусне изцяло електрически ван на пазара в Китай до 2023 г. Информация за означения като MPV (Multi-Purpose Vehicle) модел беше изнесена от Кин Пейджи (президент на Volvo Cars Greater China Sales Company) посредством слайд от презентация, която представя напредъка на Volvo по отношение на електрификацията в рамките на медиен брифинг .

По данни на CarNewsChina на слайда са показани шест нови електрически автомобила, планирани за 2023. XC40 и C40 вече са на пазара. Другите четири ще бъдат пуснати по-късно през тази година. EX90 беше представен през 2022.

Ванът Volvo ще използва електрическата платформа SEA на Geely

Останалите три автомобила ще бъдат Volvo EX90 Excellence, „малък“ SUV и ван (MPV). За база на бъдещия ван Volvo трябва да използван Zeekr 009 (на снимката горе), който също е продукт на Geely Group. Zeekr 009 е базиран на платформата за електромобили SEA на Geely и разполага с два електромотора за задвижване на четирите колела и мощност 544 к.с. Пробегът му с едно зареждане е 822 километра.

„Изтекъл“ слайд показва шест нови електромобила за 2023 г. – в това число и ван (MPV).

Базовата цена на Zeekr 009 към момента е 499 000 юана, което се равнява на около 136 000 лева. По-късно Zeekr ще пусне и версия само със задно задвижване. Ванът Volvo вероятно ще използва същите платформа и задвижване, но вероятно ще бъде с различен дизайн, който да следва дизайнерския език като при другите модели Volvo.

Мултифункционалният електромобил трябва да бъде представен като прототип през третото тримесечие на 2023 г., а серийната му версия трябва да бъде лансирана на китайския пазар през четвъртото тримесечие на тази година.

EX30 ще бъде малък електрически SUV

Като по-малък електрически SUV бъдещото Volvo EX30 трябва да влезе в надпреварата; някои снимки на прототипа вече се появиха в интернет. EX30 също ще бъде базиран на платформата SEA, споделяйки много от основите си със Smart #1 и предстоящия Zeekr 003.

По-малък електрически SUV ще бъде позициониран под Volvo EX90. Неговото име ще бъде EX30.

Volvo EX90 Excellence е особено луксозен вариант на новия SUV EX90. Докато базовият EX90 предлага седем седалки на три реда, EX90 Excellence ще има два реда и четири седалки.

Ванът Volvo може да се появи и в Европа

Седалките на втория ред ще бъдат отделни, комбинирани с допълнителни функции за свързаност и лукс, позволяващи задната част да бъде използвана като мобилен офис. Досега Volvo пусна подобни Excellence версии на Volvo XC90 и Volvo S90.

Новите модели Volvo трябва да направят марката по-привлекателна в Китай, особено по отношение на вановете. За момента все още не е ясно дали новото Volvo MPV ще бъде лансирано и в Европа.

Подобно на XC90 и S90, електрическият SUV EX90 също ще има луксозна версия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин