Volvo и Autoliv обявиха създаването на Zenuity

Новата компания ще разработва системи за асистирано управление и автономно шофиране

0301
2017

Автомобилният производител Volvo Cars и световният  лидер при автомобилните системи за сигурност Autoliv подписаха финално споразумение за създаването на компанията Zenuity, която ще разработва софтуер за автономно шофиране и системи за асистирано управление, както беше обявено през есента на 2016 г.

За първи път производител на премиум автомобили обединява сили с компания производител на компоненти за безопасност, за разработване на модерни системи за автономно шофиране (Advanced driver assist systems (ADAS) и технологии за автономно управление (Autonomous driving (AD) technologies).

Като част от споразумението Autoliv ще инвестира над 100 млн. евро, а Volvo ще допринесе с интелектуална собственост и човешки ресурси, но без финансово участие. Собствеността на компанията ще бъде разделена 50/50 между Volvo и Autoliv. Във фирмата със седалище Гьотеборг, Швеция, и представителства в Мюнхен, Германия и Детройт, САЩ, първоначално ще работят около 200 души от екипите на Volvo и Autoliv, като се очаква в дългосрочен план служителите да се увеличат до 600. Планира се дейността на Zenuity да стартира през първата половина на 2017 г.

Очаква се новата компания да представи първите си продукти за подпомагане на шофьорите през 2019 г., а след това и цялостен технологичен пакет за автономно управление. Autoliv ще бъде изключителен доставчик и разпространител, a Volvo ще получава продуктите директно от новата компания.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин