Volkswagen T3: Франкенщайн с V8 от Corvette

2109
2021

Volkswagen T3 с по-голям двигател – тaзи идея е заложена в много на брой тунинг проекти. През повечето време „товарачите“ получават двигател на Porsche отзад – впечатляващо, но не и революционно. Но това, което е направил германецът Петер Вайс със своя T3, е много по-впечатляващо – защото бордовата модификация на VW Bus е получила LS3 V8. Зад това означение се крие 6,2-литровият атмосферен агрегат с мощност 436 к.с., използван при Chevrolet Camaro SS и Corvette C6. Иначе отвън камиончето изглежда като готова за автоморгата.

Вече без турбо, но с повече от 360 к.с.

За основата на тунинг проекта е използван Volkswagen T3 Transporter от 1988 г., заводски с турбодизел, развиващ 70 к.с. Той е демонтиран и на негово място е поставен 6,2-литров LS3 V8, като Уайт поставя точно зад кабината за оптимално разпределение на теглото (50:50). V8-моторът изпраща своите 436 к.с. и 575 Нм въртящ момент към ръчна скоростна кутия от дизелово BMW Серия 5 E60. На задната ос диференциал от Volkswagen Touareg V10 TDI разпределя мощността между лявото и дясното колела. За да побере всичко това, рамата на „товарача“ е сериозно модифицирана. Поставена са изработена изцяло по индивидуален проект стоманена генерация, както и алуминиев резервоар за състезателни автомобили.

Мощният двигател се вижда зад капака отстрани. Перфектно разпределение на теглото благодарение на централното разположение.

Модифицирано окачване с компоненти от KW

Естествено, огромната мощ трябва да се държи под контрол. За целта са поставени дискови спирачки от Porsche 911 996, допълнени от апарати Brembo на задната ос за ръчната спирачка. Окачването използва основно компоненти от KW, но пружините и амортисьорите са специално адаптирани към централно разположения двигател на T3. Черните стоманени джанти са обути в полусликове.

Визия на микробуса Transporter-a с V8 е също толкова брутална, колкото техниката под ламарините. От гледна точка на външния вид, Петер Вайс не само оставя серийната визия, но и на места сваля боята, за да се покаже голият метал. Посредством нанасяне на материал за консервация корозията е стопирана – и този Т3 изглежда идеално в Rat Style.

Ръждата и голата ламарина успешно скриват огромната мощност, която генерира този Volkswagen T3.

Волан oт GTI, облечен в алкантара

Интериорът обаче е оформен по подобаващ за „пистарка“ начин. В допълнение към „легените“ Recaro с колани Sparco, Вайс поставя и ролкейдж. А за оптимален контрол на машината през цялото време е поставен волан от GTI, облечен в алкантара. Респект заслужава фактът, че целият тунинг проект е изпълнен само в рамките на една зима. Иначе освен този V8 Bulli Вайс разполага и с още един T3 – бус с двигател от Porsche.

Ако искате да „обяздите“ бруталния T3, той ще ви обгърне в седалки Recaro с колани Sparco.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин