Volkswagen Passat стана на 50 години

0704
2023

След тригодишна пауза Volkswagen отново се включва в легендарното изложение за класически автомобил Techno Classica, което ще бъде проведено от 12 до 16 април 2023. На най-големия форум за класически автомобили в света Volkswagen Classic празнува 50-годишнината на Passat под мотото „Винаги нов“. През 1973 г. в лицето на Passat беше лансирано напълно ново моделно семейство с водно охлаждане – и беше поставена история на успеха по целия свят, която продължава и до ден-днешен. Ето защо в Есен Volkswagen ще представи пет специално избрани екземпяра от различни поколения Passat.

През 1973 г. Passat бележи началото на голяма продуктова офанзива на Volkswagen и поставя началото на нова технологична ера. Дизайнът на новото моделно семейство е поверен на италианската легенда Джорджето Джуджаро. Първоначалният проект на Джуджаро, известен като EA 272, е отхвърлен в последния момент от финансови съображения. Но в крайна сметка Джуджаро разработва по-рентабилен модел, базиран на Audi 80 B1, с хармонично изглеждаща задница тип „хечбек“ и леко модифицирана предница. И до ден-днешен първият Passat се смята за дизайнерска икона. Scirocco I и Golf I, които се появяват година по-късно, също са част от семейството модели, създадено от Джуджаро. Volkswagen Passat дебютира през 1973 г. като хечбек с две и четири врати. През януари 1974 г. на бял свят излиза комби версията, наречена Passat Variant.

„Винаги нов“: това е мотото, под което Volkswagen Classic празнува юбилея. Passat остава ключов модел за компанията и до днес – като в момента на пазара е осмото му поколение. На щанда на Volkswagen Classic посетителите на Techno Classica ще имат възможност да се насладят на пет експоната от историята на Passat – Passat B1 LS от 1973, Passat B1 L Variant от 1974, Passat B2 CL Formel E oт 1983, Passat B3 Variant GT G60 syncro от 1991 и униката Passat B2 „Electronic“ от 1983.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин