Volkswagen ID.4: перфектният електромобил за цялото семейство (ТЕСТ)

0109
2021

Изглежда в прехода си към електрическата мобилност Volkswagen иска да се изкачи на премиум стъпалото. Тестовият ID.4 ни прави невероятно впечатление с изискания си интериор – комбинация от кафява и черна кожа. Подобието на скоростен лост, интегриран в таблото, както и педалите с логата Play и Pause, вече са ни познати от закачливия стил на ID.3. Всъщност ID.4, най-големият електромобил на марката към момента, използва батерия с капацитет 77 кВтч и разполага с мощност 204 к.с. и максимален въртящ момент 310 Нм – същите показатели като при топверсията на ID.3. Ако по български обичай държите SUV-ът непременно да е с двойно задвижване, ще трябва да се насочите към спортната модификация GTX с 299 к.с., която ще се предлага на по-късен етап у нас.

Задницата със спойлер на покрива и тясно стъкло малко напомня на Range Rover Evoque

МНОГО МЯСТО, НО ВИСОКА ПОЗИЦИЯ ЗА КОЛЕНЕТЕ ОТЗАД

Пътниците ще се радват на характерния за електромобил просторен интериор, но тези на втория ред ще трябва да се задоволят с твърде висока позиция за коленете – също толкова характерна за повечето електромобили поради разположението на батерията в пода. Интересното е, че тук, въпреки височината от 1640 мм, този ефект не е елиминиран. Това обаче е проблем за възрастните: най-малките пасажери ще се чувстват разкошно отзад, където могат да бъдат монтирани цели три детски столчета! Аплодисменти, VW, така се прави електромобил за семейството!

ID.4 е с дължина между Tiguan и Tiguan Allspace

Иначе премиум излъчването е продължено и в екстериора: задните светлини на тестовия автомобил „сияят“ с атрактивен 3D светлинен подпис, а дръжките за отваряне са „потънали“ във вратите. С оглед на размерите си (дължина 4584 мм – между Tiguan и Tiguan Allspace) ID.4 се държи разкошно по завоите: ниският центът на тежестта и задното задвижване си казват думата. За малко да забравим: пробегът варират от около 350 до 520 км – в зависимост от условията на шофиране и десния крак на водача. А ако тръгнете на дълъг път с малчуганите на борда, не бива да се притеснявате за твърде дълго време на зареждане: при наличие на мощна станция на 125 кВт VW обещава заряд за 320 км/ч след 30 минути.

И накрая всичко опира до пари: ако искате да влезете в света на ID.4, най-евтиният вариант за целта e базовият Pure – за 73 239 лева, срещу които получавате по-малката батерията с капацитет 52 кВтч и електродвигател със 149 к.с. Следващото стъпало е Pure Performance, отново 52 кВтч, но със 170 конски сили – за 76 130 лева, а топизпълнението за България към момента е Pro Performance (77 кВт, 204 к.с.) за минимум 88 787 лв. Дори стартовата версия включва LED-фарове, асистент за лентата, сензор за дъжд, система за разпознаване на пътни знаци, адаптивен темпомат с функция stop & go и др. По груби изчисления, ако направите сравнение с Tiguan, разликата в цените при версия с аналогични показатели е между 7 (бензинова) и 12 хил. лева (дизелова).

Извод

ID.4 е може би най-важният електромобил на Volkswagen – в класа на SUV-овете той трябва да докаже, че мобилността на ток е достатъчно зряло решение за придвижване на цялото семейство. И го прави като типичен всестранен талант – както подобава на достоен модел от Волфсбург.

Стоповете с 3D модули отвътре изглеждат не като при сериен автомобил, а като при прототип – и са зверски шикозни

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

VW ID.4 Pro Performance • Двигател: електромотор (PSM) • Макс. мощност: 150 кВт (204 к.с.) • Макс. въртящ момент: 310 Нм • Капацитет на батерията: 77 кВтч (нето) • Пробег: 520 км (WLTP) • Задвижване: задно, 1-степ. трансмисия • Дължина/широчина/височина 4584/1852/1612 мм • Междуосие: 2766 мм • Макс. скорост: 160 км/ч • Цена: от 88 787 лв.

Селекторът на трансмисията ни е познат от ID.3

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин