Новини » Светът на Фолксваген » е-мобилност » Volkswagen Golf 3 Citystromer: предшественикът на семейството ID

Volkswagen Golf 3 Citystromer: предшественикът на семейството ID

1309
2022

Aктуалните модели от семейството ID на Volkswagen далеч не са първите електрически автомобили на компанията. Да вземем за пример Volkswagen Golf 3 Citystromer. Още през 1970 г. във Волфсбург е създаден отдел за разработка на прототипи с електрическо задвижване. След това от 1992 до 1996 г. Volkswagen произвежда електрически версии на Golf 3 за остров Рюген в рамките на голям тест с участието на федералното правителство. По това време отговорните лица искат да изследват границите на електрическата мобилност.

Електрическата „тройка“ генерира постоянна мощност 23,8 к.с. благодарение на синхронен двигател. Volkswagen създава възможността за тестване на различни видове батерии: от оловно-киселинни с гел до натриево-никелхлоридни, както и вариантите за гъвкавото им разположение.

Изненаден репортер: Citystromer изглежда точно като обикновен Golf „тройка“.

Компанията от Волфсбург разработва Golf 3 Citystromer в сътрудничество със Siemens. Общо 120 автомобила от екзотичния модел слизат от поточната линия до 1996 г. В града e-Golf успява да измине до 90 километра при постоянна скорост 50 км/ч. Това е доста добро постижение с оглед развитието на технологиите в средата на 90-те години. При това батерията може да се зареди на 80 процента от капацитета си само за час и половина.

В интерес на истината обаче, заради тогавашното развитие на технологиите за зареждане и съхранение на енергията, Citystromer не успява да постигне ефективността на днешните електрически автомобили. Но Golf-ът на ток може да рекуперира енергия при спиране.

В музея Aугуст Хох в Цвикау е изложен този Volkswagen Golf 3 Citystromer от 1994.

Какво прави Citystromer днес?

Всеки, който посети музея Аугуст Хорх в Цвикау (в онези години Volkswagen правеше Golf 3 Citystromer в родния град на Trabant), несъмнено ще се натъкне на екземпляр на електрическия Golf, тъмносин от 1994 г.

При това под „натъкнете“ имаме предвид съвсем буквално, защото едва на втори поглед става ясно, че автомобилът е Citystromer. Eлектрическата „тройка“ не се различава по нищо друго от всеки друг Golf – не прилича нито на космически кораб, нито на смартфон на колела. Дори погледът в интериора не разкрива нищо нетипично.

Още по темата