Новини » Светът на Фолксваген » Новости » Volkswagen Caddy California: малък кемпер, голяма свобода (ТЕСТ)

Volkswagen Caddy California: малък кемпер, голяма свобода (ТЕСТ)

3009
2021

Висока „баничарка“ може да се окаже перфектният компромис между лек автомобил и бус. Доказва го един от бестселърите в класа – Volkswagen Caddy, който е на пазара в петото си поколение. Новата генерация на модела използва модуларната платформа за напречно разположени двигатели на концерна Volkswagen – същата като Golf 8. A това е голямо предимство за Caddy – както по отношение на визията, така и на качествата при шофиране. Сега моделът е предлаган и като кемпер.

Панорамният покрив над леглото е основен акцент в автомобила.

Без водоснабдяване, но с опционален кухненски модул

Какво е той: многофункционален, напълно свързан в мрежа и напълно подходящ за ежедневна употреба. Малкият кемпер носи името California, подобно на големите си събратя на базата на Bulli и Crafter. Следователно California не е просто име на оборудване, а олицетворение на страстта към далечните пътувания. При Caddy обаче е малко по-различно. За повечето клиенти е по-вероятно моделът да бъде лоялен партньор за кратките пътешествия между големите ваканции. Тъй като най-малкият кемпер с емблемата на VW не разполага нито с водоснабдяване, нито със санитарен възел. За готвене се предлага допълнителен кухненски модул отзад с готварска печка и чекмеджета. Клиентите могат да избират между варианти с късо и дълго междуосие, както и версии със или без кухненски блок. Отскоро вече може да бъде поръчано и задвижването на четирите колела 4Motion.

Печката в горното „чекмедже“ е защитена от вятъра с капака.

Панорамният покрив осигурява гледка към звездното небе

С какво разполага: Нашият тестови автомбил е „натъпкан“ с почти всички екстри, които Volkswagen може да предложи за лекотоварен автомобил. Ето защо и цената на тестовия автомобил (по данни за Германия, у нас цените са по-ниски) надхвърля 50 000 евро. В тях са включени екстри като 17-цоловите алуминиеви джанти Colombo в черен гланц и с бежов лак по лъчите – на цена около 2500 лева! По-добра инвестиция само стотина лева отгоре би била мини кухнята с газов котлон. А неподвижният панорамен покрив с изглед към звездното небе през нощта гарантира уникални моменти, докато сте на къмпинг! Такава опция не се предлага дори при скъпите кемпери. Струва си да поръчате и шатрата за задната част.

Технически данни
Моторизация2.0 TDI
Макс. мощност90 кВт (120 к.с.) при 2750-4250 об/мин
Работен обем1968 куб.cм
Макс. въртящ момент320 Нм при 1600-2500 об/мин
Макс. скорост185 км/ч
Трансмисия/задвижване6-степ. ръчна/двойно
Обем на резервоара/тип гориво50 л/дизел
Дължина/ширина/височина4853/1855/1836 мм
Междуосие/гуми2970 мм/215/55 R 17
Тегло/полезен товар1939/561 кг
Допустимо общо тегло2500 кг
Прикачен товар (със/без спирачки)1500/750 кг
Материал стени/покрив/подламарина
Площ на леглото Д х В1980 x 1070 мм
Печкас 1 котлон
Газова бутилка/отопление1 x 1,8 кг/стационарно

По-голям брой асистиращи системи за безопасност

Ето как се движи: пъргаво, динамично и комфортно. Ключов фактор за пътното поведение на автомобила е новата задна ос – целият мост с панхард щанга и спирални пружини върши добра работа по отношение на комфорта. Дори и при бързите смени на центъра на тежестта по време на тестовото шофиране, Caddy следва спокойно и уверено зададената траектория. Щедрото пространство за главите ще бъде оценено от високите пътници. Самите седалки предлагат добра странична опора дори при дълги пътувания. Прецизното и „леко“ кормилно управление също заслужава похвала. Caddy и Golf си поделят не само платформата, но и всички видове технологии. Както и при леките автомобили от Волфсбург, и Caddy разполага с голям брой асистенти за безопасността. Серийни например са асистент за аварийно спиране с разпознаване на пешеходци и колоездачи и система за предупреждение за напускане на лентата. Като допълнително оборудване се предлагат асистент за смяна на лентата, разпознаване на пътни знаци, асистент за излизане от паркомясто, адаптивен темпомат, асистент за маневриране с ремарке и др.

Повишен комфорт на возене благодарение на новата задна ос с панхард щанга и пружини.

ИЗВОД

Използваният за база модел заслужава висока оценка със своите безопасност, практичност и удоволствие от шофирането. Допълнителното оборудване за къмпингуване при California е лесно за употреба. А панорамният покрив направо ни заплени.

Още по темата

ƒ