Volkswagen ще задмине Tesla по продажби на електромобили до 2025

0407
2022

Volkswagen може да задмине Tesla по продажби и да се превърне в най-големия производител на електромобили до 2025 поради отслабването на водената от Илън Мъск компания. Това смята шефът на Volkswagen Херберт Дийс.

„Илън трябва едновременно да изгради два изключително сложни завода в Остин и Грюнхайде (бел.ред. – близо до Берлин, Германия) — и да разшири производството в Шанхай. А това ще му коства доста сили“, каза Херберт Дайс, цитиран от Financial Times, пред работниците в централата на германския гигант във Волфсбург във вторник. „Трябва да се възползваме от тази възможност и да наваксаме бързо – така че до 2025 г. можем да излезем начело“, добави Дийс.

Увереността на шефа на Volkswagen е в контраст с коментарите, които той направи миналия месец, когато на конференция на Financial Times каза, че Volkswagen „не е очаквал (неговият) основен конкурент от САЩ да бъде толкова бърз и толкова добре подготвен“ и че ще има „напрегната надпревара“ за това кой ще бъде доминиращият производител на електромобили до средата на десетилетието.

Компанията Volkswagen, която е инвестирала повече от 52 милиарда евро в разработка на нови модели, задвижвани от батерии, планира да продаде приблизително 700 000 електромобила по целия свят тази година, което е под половината от 1,5-те милиона, които Tesla очаква да достави на клиентите си по думите на Илън Мъск. Въпреки това Tesla, която се справи по-добре от повечето си конкуренти в ранните етапи от кризата с доставките на полупроводници, наскоро беше измъчвана от производствени проблеми в своите „гигазаводи“ в САЩ, Европа и Китай.

Пред клуб на собствениците на Tesla миналия месец Мъск каза, че заводите на компанията в Тексас и Германия били „гигантски пещи за пари“, губейки милиарди долари, докато се борят да осигурят части и да ускорят производството на фона на прекъсвания във веригите за доставки по целия свят.

Дийс, който демонстрира позитивно отношение към Мъск и приписва на новатора от САЩ популяризирането на електрическите автомобили, се възползва от тези коментари в обръщението си към персонала, като каза, че най-силният конкурент на Volkswagen „остава Tesla“, но в момента тя „отслабва“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин