Volkswagen спира продажбата на дизелови автомобили в САЩ

Към момента това е сигурно за коли от моделна година 2016 и 2017

0310
2016

Последиците от скандалната измама, наречена Дизелгейт, в която е замесен Volkswagen, са значителни: миналия петък, три месеца след спогодбата за 14,7 милиона долара с американските регулаторни органи, от най-големия автомобилен производител в света потвърдиха, че са се договорили със щатските автомобилни дилъри за сума в размер на 1,2 милиарда долара, което от своя страна е допълнително доказателство за края на дизеловата епоха отвъд Океана.

От Reuters съобщават, че според сключената сделка всичките 652 дилъра на VW в САЩ ще получават средно по 1,85 милиона долара запедиод от 18 месеца. От VW се ангажират с изкупуването обратно на всички дизелови коли, които дистрибуторите не успеят да продадат, както и с това да прекратят вече стартираните поръчките за нови коли.

Година след избухването на скандала “Дизелгейт”, американските дилъри са положили неимоверни усилия за справяне с резкия спад в продажбите на дизели. “Опетненото” име на марката, както и пораждането на криза в търсенето на TDI-модификации, бивш основен компонент в дейността на автомобилния производител, вече са започнали да изключват от американския пазар масово произвежданите камиони и джипове.

А сега по всичко личи, че TDI е вече в историята. Подробности около случая:

Volkswagen спира всякакви продажби на дизелови автомобили от моделни години 2016 и 2017. От компанията, на която бе забранена продажбата на задвижваните с дизелово гориво превозни средства в края на 2015 година, изразиха съмнение, че изобщо ще се стигне някога до възстановяване на тази дейност.

За дизеловия “казус” на Volkswagen  в САЩ се знае от месеци, но последната сключена спогодба е индикатор, че от компанията са предприели мигновенно преориентиране. Това е напълно оправдан ход, като се има предвид продължителната “дупка” в пазара за нови модели TDI.

Настоящите собственици, в частност тези, които не искат обратно изкупуване на машините си, все още са в очакване на подобрение за превозните си средства. От Reuters съобщава, че съвсем скоро, на 18-и октомври предстои окончателното юридическо одобрение на предложенията за обратно изкупуване, както и на тези замодификации. Вероятно тогава ще стане ясно по какъв начин от VW смятат да променят своите машини спрямо еконормите.

Междувременно, автомобилният гигант трябва да се изправи срещу друго предизвикателство, а именно – разследване за криминална дейност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин