Volkswagen представя Jetta с 350 „коня“ и ръчна трансмисия на SEMA

0311
2022

Тази година изложението SEMA (Specialty Equipment Market Association), известно като най-голямото тунинг шоу в света, ще бъде проведено от 1 до 5 ноември 2022 г. в Лас Вегас (Невада, САЩ). Този форум се оказва идеалната възможност за Volkswagen да представи Jetta GLI Performance Concept, шоукар, вдъхновен от болидите за туристическите състезания от миналото.

През 1984 г. дебютира първото издание на Jetta GLI. Моделът, познат като „GTI с багажник“, е произвеждан в много поколения. Спортната версия на иначе доста консервативната Jetta има много общи черти с Golf GTI както визуално, така и технически. Вдъхновената от моторспорта Jetta GLI е модел, който отдава почит на туристическите автомобили за състезанията от миналото.

Volkswagen Jetta GLI с „раздувки“ на калниците и нови джанти

Предните и задните калници, които са с два сантиметра по-широки, придават на автомобила изключително атлетичен вид. Праговете, преднaтa и заднaта броня също са модифицирани. Поставени са и нови, по-големи въздухозаборници отпред. Червеното, основният цвят на Jetta GLI, е наречено Kings Red Metallic, а към него е добавено и черно фолио с мотиви в шестоъгълни форми.

„Раздути“ калници и джанти с Aerodisc са основните акценти отвън, а 350 к.с. – под капака.

Спортната Jetta е тунингована до мощност над 300 к.с

Това, което е направено под капака, е още по-интересно: серийният 2-литров четирицилиндров двигател получава силов тунинг от RacingLine, карбонов всмукателен тракт и нови интеркулери. В списъка с останалите подобрения по хардуера влизат още модифицирана мазителна система с нов маслен радиатор, както и нов турбокомпресор.

Резултатът от всички тези подобрения е увеличение на стандартната мощност (228 к.с.) до колосалните 350 к.с., както и вдигане на максималния въртящ момент до 504 Нм. За още повече удоволствие от шофирането Volkswagen поставя на Jetta 6-степенна механична скоростна кутия. За оптималното отрицателно ускорение се грижи керамична спирачна система. За съжаление, производителят не разкрива динамичните показатели – но при всички положения те трябва да кореспондират с визията на автомобила.

Спортни седалки Recaro Pole Position с шестоъгълни мотиви за водача и пътника отпред, шестстепенна ръчна скоростна кутия за удоволствие от шофирането.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин