Volkswagen представя финално издание на California 6.1

2204
2024

От 2003 година най-успешният кемпер в този клас се произвежда изцяло самостоятелно от Volkswagen Лекотоварни автомобили в завода на марката в Хановер. След над двайсетгодишен период на производство и две моделни поколения, сега е време за пълно обновяване на популярния дом на колела – но не и без подобаващо сбогуване с най-успешния до момента представител на тази моделна серия. Последните произведени бройки на кемпера ще бъдат отличени със специалния стикер за финално издание „Last Edition“. Световната премиера на
неговия наследник ще бъде отбелязана на 7 май 2024 година, като новата генерация на California ще продължи да се произвежда в германския завод на Volkswagen Лекотоварни автомобили в в Хановер от лятото на 2024 година.

Volkswagen California беше и все още е най-популярният кемпер в своя клас. Неговите варианти Beach, Coast и Ocean са по-обичани и търсени от когато и да било преди и производственият им тираж в актуалното поколение California 6.1 вече е напълно разпродаден – възможността за индивидуална поръчка при търговците на марката приключи. Последните 1500 екземпляра California, които ще слязат от производствената линия в Хановер-Лимер до лятото, ще се отличават
отдалеч и феновете ще могат да ги разпознаят веднага по стикера с надпис „Last Edition“ на задните странични колони на покрива. Това обозначение ще бъде ярък белег, който ще откроява безпогрешно последните бройки на California на платформата на Transporter 6.1.

В етапа на своята съвършена зрялост, California 6.1 продължава да бъде безспорен Номер 1 в своя пазарен сегмент, но независимо от това съвършенство е време за пълно преосмисляне на моделната линия и привеждането й в готовност за посрещане на бъдещите предизвикателства. Разбира се, съхранявайки традициите и популярните силни страни на California, за да бъдем винаги с една крачка пред конкуренцията с последните иновации в технологиите, комфорта и практичността.

Световната премиера на следващото поколение ще се състои на 7 май 2024 година, като феновете на марката и модела ще могат да съпреживеят официалния дебют дигитално в интернет.

Поглед назад – 35 години California.

Славната история на California започва през 1988 година с конструирането на специална кемпер версия на основата на конструктивната архитектура на поколението T3 на Transporter. По-късно през същото лято това първо издание на California е представено официално пред посетителите на специализираното търговско изложение Caravan Salon, което по онова време все още се провежда в германския град Есен. Моделът се предлага с възможност за поръчка в два цвята на външното лаково покритие – бяло “Pastel White” и червено “Masala Red”, а дизайнерите на интериора демонстрират изключително чувство за стил с изчистените форми на кухненския бокс в бяло-сиво изпълнение. Кемперът струва 39 900 германски марки – изключително атрактивна цена, която наред с интелигентните детайли и издръжливата, надеждна техника на микробуса Transporter веднага превръщат California в бестселър. Още през първата година са продадени 5000 бройки от кемпер версията, а през следващите години California еволюира от специален модел в самостоятелна моделна серия, набирайки все по-голяма популярност и спечелвайки сърцата на над 22 000 почитатели на кемперите само за три години.

Смяната на поколенията от T3 към T4 през месец август 1990 година представлява истинска техническа революция. След четири десетилетия производство на модели Transporter със задно предаване и четирицилиндрови боксерни двигатели, инженерите на Volkswagen Лекотоварни автомобили преобръщат всичко с главата надолу, премествайки двигателя и задвижващите колела на предния мост. Тази революционна стъпка доведе до коренна промяна и на всичко останало – дизайна, ходовата част, двигателите и вътрешното пространство. Моделът вече е в състояние
да предложи значително повече простор, особено в задната част на каросерията и California T4 се възползва перфектно от тези предпоставки, осигурявайки по-обширно пространство за пътници и багаж от всеки друг кемпер по онова време.

Рекламният слоган, създаден за пазарната премиера на новото поколение гласи – „Хотел California. Тихо местоположение, удобно обзавеждане, гарантирани панорамни гледки“, правейки препратка към великия хит на групата Ийгълс и едноименния хотел в Западен Холивуд, за който се пее в него. В крайна сметка California T4 също се превръща в нескончаем хит, продаден в около 39 000 екземпляра до момента на прекратяване на производството през 2003 година. Базираната на петото поколение на Transporter версия California на свой ред представи нови измерения на комфорта в класа на компактните кемпери. И тази генерация на California обаче остана вярна на иновативната концепция за конфигурация и оптимално разпределение на пространството на оригинала.

До 2015 година около 55 000 кемпер ентусиасти спряха своя избор на T5 California, който отдавна се превърна в най-успешния кемпер в своя клас. Детайли като интегрираното в разгъваемия покрив легло с ламелна основа за матрака, прибраните в задната врата къмпинг столове и закачената в облицовката на плъзгащата се врата къмпинг маса превърнаха California в еквивалент на швейцарското офицерско ножче сред почитателите на кемперите и къмпингуването по целия свят.

Базираната на шестото поколение на Transporter версия на California дебютира на пазара през 2015 година и изведе продажбите на ново, по-високо ниво с многобройните системи за асистенция на водача. През 2017 година T6 California счупи рекорда на моделната серия, отчитайки 15 155 нови регистрации в рамките на една година.

От 2019 година насам, историята на успеха на моделната серия намира своето продължение в лицето на новия California 6.1, който продължава последователно отличното представяне на своите предшественици. Една от новите функции при него е сензорният екран в конзолата на покрива, който може да се използва за управление на всички основни функции и настройки на кемпера и предлага богата и разнообразна информация по всяко време.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин