Volkswagen представи предвестника на най-достъпния си електромобил

1603
2023

Volkswagen ще разшири семейството ID с по-евтин модел. В лицето на ID.2all компанията с централа във Волфсбург представя предвестника на нов малък електрически автомобил, позициониран под ID.3. A ID.3 струва доста – почти 90 000 лева (базов) – сума, която явно е твърде висока за потенциалните купувачи на електрически компактен автомобил. Конкуренцията предлага доста по-изгодни варианти, макар и по-малки: Renault Zoe, Dacia Spring и Smart EQ fortwo се предлагат за (доста) под 60 000 лева.

С бъдещия ID.2 VW иска да подбие цените на своите конкуренти – новият „германец“ ще бъде предлаган за под 50 000 лева. Пускането на пазара е планирано за края на 2025 г., така че заинтересованите ще трябва да бъдат търпеливи.

● Базова цена: по-малко от 50 000 лева

● Пускане на пазара: в края на 2025 г.

● Пробег: до 450 километра

Визуално ID.2 е класически VW – без излишна украса

Концепцията ID.2all разкрива в голяма степен как ще изглежда ID.2 цели две години преди пускането на серийната версия. Прототипът разчита на старите добродетели на VW – и не бие на очи! Дългият 4,05 метра петместен автомобил с четири врати (дръжките на задните са интегрирани в С-колоната) комбинира дизайнерски елементи от Golf и Polo, без ъгли и ръбове, без футуристични трикове.

Концептуалният ID.2 също има лента, свързваща задните светлини.

Най-вълнуващата характеристика във визията е светлинната ивица отпред, която вече е типична за марката и която в Германия не включва емблемата поради законови съображения – но в прототипа тя все пак има правото да свети. ID.2all изглежда хармонично и с приятни извивки – но в същото време е оформен по начин, който никога няма да поляризира мнения. В крайна сметка, именно благодарение на тази концепция VW се справя доста добре от десетилетия.

В лицето на ID.2all VW иска да лансира симпатичен електрически автомобил

Описанието на модела, дадено от главния дизайнер Андреас Минд по време на световната премиера в Хамбург, звучи наистина вълнуващо. Творецът поставя три елемента на преден план. Първо: стабилност, която (както винаги е бил случаят с Golf) трябва да бъде осигурена, наред с други неща, от впечатляващата C-колона. На второ място: симпатия, която трябва да бъде предадена от „суверенната усмивка“ на предницата и от златното сечение – линията под рамката на прозорците, която разделя автомобила в съотношение 2:3. И трето: ентусиазъм, който Минд иска да предизвика с динамика и високо качество, особено в интериора.

Кокпит с ясни линии, без експерименти – ID.2 може да замести Polo.

Голям багажник и практичен интериор

Във всеки случай ID.2 трябва да впечатлява и с просторната си каросерия. Максималната ефективност по отношение на пространството е отразена в спецификациите на модела: облегалката на задната седалка е делима в съотношение 40:60 и след сгъване може да увеличи обема на багажника от 490 на 1330 литра. Прототипът от снимките обаче още нямаше интериор, той беше използван само за да даде представа за екстериорния дизайн.

Интелигентно: двойният под на багажника отваря ценно пространство за няколко каси с напитки, а под задната седалка има друго отделение с обем 50 литра, където могат да бъдат прибрани аптечката и зарядният кабел – или лаптоп, който също може да бъде зареждан там. За целта облегалката на предната пасажерска седалка трябва да бъде сгъната като при Tiguan например, за да могат да бъдат транспортирани предмети с дължина до 2,20 метра.

Физически бутони и въртящ се контролер за силата на звука

От седалката на водача ще гледате – поне това показват снимките – към 10,9-инчово дигитално арматурно табло (два пъти по-голямо от минидисплея в ID.3) и head-up дисплей; централният контролен модул е 12,9-инчов тъчскрийн с нова структура на менютата. Отдолу откриваме нов панел за контрол на климатика с осветени бутони.

Спортен волан, скосен отдолу, големи дисплеи и „врътка“ за регулиране силата на звука.

Отново ще има физически въртящ се контролер за силата на звука в централната конзола, на волана също са поставени конвенционални бутони. В централната конзола или на облегалките на предните седалки има две индуктивни зарядни устройства за смартфони, всяко с магнитен държач; има възможност и за зареждане с кабел също и през някой от многобройните USB-C портове. VW планира и 230-волтов извод за ток.

ID.2 е с предно задвижване – въпреки платформата MEB

ID2.all използва платформата MEB Entry, която е обект на множество спекулации. Тя е еволюция на MEB, на която стъпват всички досегашни ID модели. VW не разкрива до каква степен MEB е адаптирана за бъдещия модел. По отношение на концепцията VW разкрива единствено, че ID.2all ще разчита на предно задвижване, 226 к.с. и ще ускорява от 0 до 100 км/ч за под 7 секунди; максималната скорост от 160 км/ч е относително висока при за електрическо „джудже“.

Пробег 450 километра

От Волфсбург не дават информация и за капацитета на батерията, но обещават пробег до 450 километра по WLTP. В най-добрия случай ID.2all ще се зарежда от 10 до 80 процента за 20 минути.

Едно нещо е сигурно: стратегията за общи части трябва да осигури на клиентите ниски цени и технологии от по-високи сегменти. Така те ще получат екстри, които са необичайни за малките автомобили, например Travel Assist за полуавтономно управление, матрични LED-светлини или седалки с масажна функция. Естествено, с тях цената няма да бъде под 50 000 лева…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин