Volkswagen лансира голям електрически SUV


19
апр.
2021

Офанзивата на Volkswagen за електрификация на гамата на китайския пазар се движи на пълни обороти. Новият ID.6 – третият модел във фамилията ID, бе представен официaлно на автомобилното изложение AutoShanghai. Напълно електрическият семеен SUV модел ще се предлага в две версии – ID.6 CROZZ, който се произвежда в северната част на Китай и ID.6 X, чието производство е организирано в южната част на страната. Изключително универсалният и многофункционален модел ID.6 предлага просторно седемместно вътрешно пространство и продължава стратегията на Volkswagen за регионална специализация. По този начин моделът се явява поредната важна стъпка към превръщането на Volkswagen в най-търсената марка за устойчива мобилност в Китай.

„С новия ID.6 ние полагаме основите на постигането на дял от поне 50% на изцяло електрическите автомобили в общия обем на продажбите в Китай в периода до 2030 година“, заяви главният изпълнителен директор на марката Volkswagen Ралф Брандщетер. „Поддържаме ускорението в тази насока и постепенно увеличаваме гамата си от модели на новата MEB платформа – до 2023 година Volkswagen ще предложи на своите клиенти на китайския пазар  общо осем ID. модела, внедрявайки платформата MEB в масово производство в цялата страна. Постигнатите от нас икономиите от мащаб ни дават възможността да предложим най-новите технологии на достъпна цена и по този начин да разширим допълнително нашата офанзива в сферата на електрическата мобилност.“

Подобно на компактния ID.3 и SUV модела ID.4, третият член на моделната фамилия от напълно електрически автомобили също използва технологичната основа на модулната платформа за модели с електрическо задвижване (MEB) на Volkswagen. При това ID.6 се възползва пълноценно от всички предимства на MEB – гарантирано и постоянно високо качество при производство в световен мащаб с еднакво високи стандарти, както и забележителна гъвкавост с допълнителна възможност за разработка на специфични модели, отговарящи на изискванията на определени пазари или региони по света. В конкретния случай ID.6 е съобразен специално с нуждите и желанията на китайските клиенти на марката по отношение на вътрешното пространство, функционалността, дизайна и в особена степен на потребителското изживяване.

ID.6 включва много иновационни решения – най-просторният към момента модел в семейството на ID. е разработен в посока на постигане на максимално вътрешно пространство и се отличава с ярки дизайнерски акценти по отношение на осветлението и използваните материали. ID.6 се предлага в четири конфигурации с автономен пробег до 588 км (според изискванията на China NEDC) и мощност 225 кВт, както и стандартните за моделите на платформата MEB системи от гамата IQ.Drive. ID .6  осигурява пътуване с динамика, стил и безопасност на до седем души.

Предлаганите при модела два вида акумулаторни батерии разполагат с нетен капацитет от съответно 58 кВтч и 77 кВтч и позволяват автономен пробег между 436 и 588 километра (China NEDC). Акумулаторната батерия е разположена в подовата част на каросерията под пътническото отделение, което гарантира нисък център на тежестта. Двата тягови електродвигателя при версията с двойно предаване 4MOTION развиват системна мощност от 225 кВт (305 к.с.) – достатъчно, за да гарантират време за ускорение от 0 до 100 км/ч от 6,6 секунди и максимална скорост от 160 км/ч.

ID. фамилията расте – удълженото междуосие и допълнителните 30 сантиметра обща дължина осигуряват изобилие от място за пътниците

4,88-метровият ID.6 използва конструктивната архитектура на модулната платформа за модели с електрическо задвижване (MEB) на Volkswagen, при която обемите за задвижването и пътническото пространство са разпределени по изцяло нов начин и в полза на пътниците. Благодарение на допълнителните 30 сантиметра в дължина в сравнение с ID.4, ID.6 дава възможност за инсталирането на трети ред седалки. Сред основните характеристики ID.6 са джантите с размер между 19 и 21 цола, възможността за надлъжно регулиране на втория ред седалки и големия панорамен стъклен покрив. Като допълнително оборудване се предлага и панорамен люк с механизъм за отваряне.

Cъвременна концепция за управление на функциите в харакртерния стил на фамилията от модели ID.

Електрическият SUV модел не използва традиционни физически бутони и превключватели. Концепцията за управление на функциите залага на удобството на 12-инчовия сензорен екран и гласовия контрол “Hello ID.”. Иновативната светлинна функция ID. Light под формата на тясна светлинна ивица под челното стъкло на свой ред осигурява интуитивна асистенция на водача. Като допълнително оборудване се предлага и  head-up дисплей с разширена реалност, който обединява реалната картина в полезрението на водача с триизмерни изображения на част от най-важната информация и съобщения – така например, стрелките за водене по маршрута от навигационната система се прожектират виртуално „върху” съответната пътна лента. Асистиращите системи в гамата на IQ.Drive на свой ред правят шофирането още по-спокойно и приятно с удобствата на Travel Assist например. Софтуерът и хардуерът на ID.6 са изградени на иновативна, свързана платформена архитектура, позволяваща на потребителите да актуализират с лекота своите автомобили след покупка.

Стратегическата инициатива ACCELERATE на Volkswagen – бъдещето на мобилността е електрическо

Volkswagen подхожда решително към развитието на ориентираните към бъдещето теми за дигитализацията, новите бизнес модели и автономното движение. С новата, самостоятелна продуктова палитра на фамилията от ID. модели, Volkswagen разширява значително своята традиционна гама. ID.6 е третият напълно електрически модел след премиерите на компактния ID.3 и SUV модела ID.4. С ID.6 Volkswagen вече ще бъде представен и в SUV сегмента, който в момента се радва на бурно развитие в  глобален мащаб.

ID.6 ще се произвежда в двата китайски завода в Антинг и Фошан и в двата си варианта ID.6 CROZZ и ID.6 X ще се предлага само на китайския пазар. Като част от стратегията ACCELERATE, Volkswagen ускорява своята електрическа офанзива по пътя към позицията на световен лидер в сферата на електрическата мобилност. В основата на изпълнението на тази цел е ежегодното представяне на нов модел на платформата MEB, което цели постигането на големи производствени обеми и обхващане на всички пазарни сектори. Всичко това води към изпълнение на обявеното намерение на марката да достигне най-малко 70% електрически дял от обема на продажбите в Европа до 2030 година и поне 50% дял на електрическата гама от продажбите на пазарите в Северна Америка и Китай в същия период.

ID.6 CROZZ by FAW and ID.6 X by SVW

Още по темата