Volkswagen завежда съдебно дело заради китайски клонинг на „костенурката“

1507
2021

През април 2021 г. китайският гигант Great Wall представи концепция на своята марка електробили Ora в рамките на автомобилното изложение в Шанхай. Формата на автомобила силно напомня на Volkswagen „костенурка“ – но без разрешение от Волфсбург. Сега казусът може да има юридически последици, тъй като Volkswagen обмисля да предприеме правни действия за нарушение на патента за дизайн. Въпреки това, с оглед на предишни подобни ситуации, шансовете за успех са доста ниски.

Пикантна подробност е, че Great Wall е в тясно партньорство с BMW на китайския пазар. През 2019 г. баварците основават съвместното предприятие Spotlight Automotive заедно със специализираната в електромобили компания, за да развият електрификацията на дъщерната компания Mini.

В прототипа от Китай могат да се открият дизайнерски елементи по екстериора и интериора, които силно напомнят на иконата на германското автомобилостроене. Най-поразителната визуална разлика между копието на „костенурката“ и оригинала е броят на вратите – версията Ora има четири вместо две. Освен това класическите кръгли фарове са оборудвани с модерна технология. Много хром (или нещо, което го наподобява) поддържа ретро външния вид. Кокпитът също напомня на оригиналния Beetle – особено с дизайна на волана. В средата на таблото има и тъчскрийн. Моделът вероятно ще използва електрическата платформа ME, разработена от Great Wall. Първият модел на Ora на тази техническа база, малкият автомобил R1, трябва да постига пробег 310 километра с батерия 33 кВтч (по NEDC).

Ora Good Cat

Дори първият прототип на Ora напомня на Volkswagen Beetle

Показаният сега прототип вероятно е еволюция на концепцията Ora Good Cat от 2020 г. – и при нея предната част напомняше на Beetle. Мощността на електродвигателя е 105 кВт (143 к.с.), а максималният пробег с едно зареждане – около 500 километра. Очаква се новият клонинг на Käfer също да включва думата „котка“ в името си.

Китай има дългогодишни традиции в копирането на западни модели автомобили (вижте галерията). Volkswagen Group не за първи път е засегната – преди време, когато моделът Zotye SR9 излезе на пазара, той изглеждаше удивително близко до Porsche Macan.

Zotye SR9

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин