Vitara става по-елегантна и по-безопасна

0304
2024

Vitara е най-успешният модел на Suzuki в Германия. И докато първото поколение (1988-1998) вече се е превърнало в истинска класика, второто (на пазара от 2015 г.) отново ще получи фейслифт. Той ще бъде пуснат през лятото на 2024 г. Цените му още не са оповестени, но вероятно ще бъдат повишени съвсем леко (към момента на българския пазар Vitara стартира от 50.990 лева).

Два нови цвята за освежената Vitara

Suzuki направи няколко промени – основно в предната част на Vitara. Фаровете вече са малко по-тесни и по-заострени, което им придава по-елегантен дизайн. Освен това радиаторната решетката е решена в пиано лак. Елементът отдолу напомня леко на „булбар“. Като цяло, Vitara изглежда по-модерна и „по-корава“.

Благодарение на фейслифта Vitara изглежда по-модерна и „по-корава“.

Клиентите могат да избират измежду десет различни вида боя – пет едноцветни и пет двуцветни варианта. Новост към първата група ще бъде сивият металик „Titan Dark Grey Pearl“, а към втората – „Sphere Blue Pearl“ с покрив в контрастния металик „Cosmic Black Pearl“.

Два бензинови двигателя

Все още има само два бензинови агрегата – част от хибридна система. Базовият е „мекият хибрид“ 1.4 Boosterjet със 129 к.с. Той е комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия и в зависимост от оборудването предава мощността си само към предните или към четирите задвижващи колела. Има и пълен хибрид. При него мощността на 1,5-литровия четирицилиндров бензинов двигател Dualjet е 85 кВт (115 к.с.). Електрическият мотор генерира 24 кВт, които могат да задвижват Vitara самостоятелно за кратко време. И при тази модификация клиентите имат избор между задвижване само на предните колела и 4х4, но скоростната кутия винаги е автоматична с шест предавки.

Много асистиращи системи са усъвършенствани

Фокусът на този фейслифт на Vitara определено е поставен върху свързаността и асистиращите системи. Suzuki оборудва SUV-а с 9-инчов дисплей на инфотейнмънт системата. Към нея смартфоните могат да се свързват и безжично с помощта на Apple CarPlay или Android Auto.

Ако за вас Vitara е повече офроудър, отколкото SUV, можете да я поръчате със задвижване на четирите колела.

Освен това обновената Vitara вече е оборудвана със Suzuki Connect. Това приложение за смартфон може да се използва за локализиране на автомобила и дистанционен контрол. Много от функциите, които се изпълняват чрез приложението, могат да се управляват и от новия дисплея в кокпита.

За фейслифта някои асистиращи системи са преработени и усъвършенствани – в т.ч. и тази за автоматично спиране. Тя ще разпознава обектите на пътя по-рано – благодарение на увеличен радиус на действие. Освен това Vitara вече следи водача с помощта на вградена камера и го предупреждава при признаци на умора и разсейване. Новост е асистентът за разпознаване на пътни знаци.

След фейслифта 9-инчовият дисплей в кокпита ще бъде сериен.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин