Vinfast представи виетнамското Х5

0412
2018

„Опитайте безплатно виетнамско кафе“, пише на щанда на най-рекламираната във френската столица автомобилна марка. Премиерните модели на Vinfast са все още старателно скрити с червени покривала, а журналистите се тълпят да зърнат новото чудо на четири колела. Произведено във Виетнам.
Vinfast е новият солист в глобалния оркестър от автомобилни марки. Тук, в Париж, виетнамците показват първите си два модела, създадени на основата на BMW X5 и Серия 5. Моторизацията също идва от Бавария, но ще се произвежда по лиценз във Виетнам. Дизайнът пък е дело не на кого да е, а на италианските майстори от Pininfarina. Инженерният процес е поверен на австрийците от Magna-Steyr, които работят също така за Mercedes и Porsche. Дори административната сграда на концерна в пристанищния град Хайфонг е дело на германски архитекти, автори на новата централа на Continental в Хановер.

Германска техника, италиански дизайн, капитал, управление и работна ръка от Виетнам – това е формулата, по която ще се развива Vinfast. Сърцето и душата на проекта е Куанг Ху Во, дългогодишен служител в BMW, а след това представител на Bosch във Виетнам. Гордее се, че компанията му е единствената, успяла да купи лиценз от BMW за производство в чужбина. Само две години след полагането на основите на предприятието стартира производството: най-вероятно рекорд, достоен за Книгата на „Гинес“.

С баварски корени – виетнамският SUV използва умело техника от BMW X5

Собственик на Vinfast e компанията майка Vingroup, създадена от милиардера Фам Нат Вуонг, който през 1993 основава фирмата си Technocom в Украйна. Там тя продава сухи хранителни продукти като фиде под марката Mivina. Обратно в родината си, той създава конгломерат, който днес е активен в здравеопазването, селското стопанство, образованието, но най-вече в сферата на недвижимите имоти. През 2010 г. Вуонг продава украинския си бизнес на Nestle, а когато компанията му Vincom Retail започва да се листва на виетнамската борса, курсът й мигновено надхвърля лимита от 20% курсова печалба.

Таблетът в салона е задължителен – купето на Vinfast е изработено от висококачествени материали

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин