Vilner преобрази най-луксозния кабриолет в света

2004
2018

Главният дизайнер на Rolls-Royce Иън Камерън казва: „Бяхме решени да направим тази кола символ на насладата към живота, проектирайки я така, че да служи безусилно и дълголетно на своя собственик“. Британецът визира най-луксозния и разточителен кабриолет на планетата, дългия над 5,6 метра Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe. Камерън обаче не може да отрече, че колкото и солидно да е изработен един автомобил, колкото и качествени да са материалите в салона му, кожата и дървото стареят. Особено, когато става въпрос за кола със свалящ се покрив – тъмните панталони и UV лъчите са безпощадни към светлите седалки и тяхната периферия. Това са и част от причините този 10-годишен Rolls да се озове в ателието на Атанас Вилнер. Мисията: цялостна преработка на салона.

От Vilner решават да запазят усещането за джентълменски клуб в кокпита, използвайки няколко десетки квадратни метра суперфина и същевременно издръжлива бяла кожа. Средите на седалките и централният подлакътник носят фамилните инициали на Чарлз Роуз и сър Хенри Ройс, под формата на перфорация. Освен стилен визуален елемент, отворите в графиките осигуряват и прекрасна функционалност на вентилацията и отоплението на седалките. Фините ‘RR’ мотиви присъстват също на вратите, а т.нар. ‘piping’, тръбичкообразните кантове на кожата – изключително британски мотив – са решени в бордо.

„Клиентът е избрал цвета „Череша“ за екстериора на своя Drophead от 44 000 комбинации, които предлага Rolls-Royce,“ казва Вилнер. „Но селекцията на цветовете в салона на един кабриолет е още по-отговорна задача, защото можеш да наблюдаваш двете „теми“ едновременно.“ Във Vilner избират „черешата“ и за цвят на предпазните колани с тези съображения, превръщайки ги в хармоничен акцент.

Цялото табло буквално е преоблечено със специална кожа, импрегнирана, за да бъде устойчива на UV лъчите. Същевременно цветът и текстурата й са подбрани така, че да генерират минимално количество отблясъци от вътрешната страна на челното стъкло. Специално изработените стелки и бродираните инициали на предните подглавници допълват усещането за индивидуално превъзходство, което създава 5,6-метровият V12 кабриолет.

Сериозно внимание е отделено и на апликациите от благородна дървесина. Всеки панел е свален, шлайфан, тройно лакиран и полиран до съвършен блясък. Особено впечатляваща е „задната палуба“, под която излиза гюрукът – тя е изработена от масивно тиково дърво, елемент на възстановяването, на който екипът на Vilner посвещава над 120 човекочаса. Крайният резултат: величествено преработен Rolls-Royce Drophead Coupe, който ще продължи служба за още години напред.

2010 Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe, 6,75-литров V12, 460 к.с., 720 Нм, 6-ст. автоматична, задно задвижване, 2630 кг.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин