Vilner представя уникално BMW E30 M3 Evo

1112
2018

Имало едно време едно BMW M3 E30, което мечтаело да се превърне в най-доброто на Балканите. Да смайва с присъствието си, със своята бързина и, най-вече, с вниманието към детайла. Мечта, която се сбъдва с наближаването на Коледа. Чудото обаче не е сътворено от джуджетата на добрия белобрад старец в Лапландия, а в ателието на Вилнер и неговия екип в София, от което неведнъж са излизали приказни творения.
Този проект е категорично най-големият подарък за феновете на марката, правен през годината. BMW E30 M3 Evo от Vilner.

Концепцията на салона. „Текстил с винтидж привкус, който едновременно впечатлява всички и не дразни феновете на Е30“, казва Атанас Вилнер. Сериозно предизвикателство, имайки предвид предаността и отношението на почитателите на марката, особено към легендарното Е30 M3 Evo. Спортните седалки Sparco са покрити с висококачествен кариран текстил, комбиниран с кожа по кантовете. Същият десéн се повтаря по корите на вратите, маншона на скоростния лост, тавана и дори по кората под задното стъкло.

„Материалът е супер функционален, тук не става въпрос само за визия. Той е изключително здрав, като същевременно допринася и за комфорта, особено през горещите дни на годината“, допълва Вилнер. Воланът е прекрасният Momo Prototipo, обшит в кожа, като цялостното усещане в салона е за смес от пистова машина и шосеен уникат. Първото се осигурява от предпазната клетка, типа на седалките, коланите и металните подови плоскости с едра перфорация. Неизбежен детайл: Металната табелка с надпис ‘Vilner’, боядисана в черен гланц и поставена на правилното място.

Екстериорът. Коледно червено. Или по-точно, доста рядкото ‘Imola Red II’, което прави оригиналните Evo панели на колата още по-ефектни. Вниманието към детайла е не по-малко, отколкото това в салона. Олекотени 18-цолови BBS RK, редките тонирани Hella фарове с чистачки, нищо не е случайно или поставено с компромис.

Техниката. Това BMW E30 M3 Evo от Вилнер определено е по-бързо от шейната на Дядо Коледа. Двигателят е 6-цилиндровият S50B32 с произход M3 E36, който се развърта до магическите 9000 об/мин, окачването е KW. „Философията на този проект е аналогична с тази, която следват в Singer Vehicle Design – ‘Everything is important’. От избора на материали, през внимателното им конфигуриране, до самата изработка“, допълва Вилнер.

1990 BMW E30 M3, 3201 куб. см, 6-цил. редови, 321 к.с., 350 Нм, 5-ст. механична, задно задвижване, 1200 кг.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин