Vignale Gamine: приключения в царството на играчките

1812
2021

Ако обичате да сте център на вниманието и търсите нещо нестандартно, евтино и забавно, тогава Gamine е вашата кола. Един необичаен продукт на каросерийната фирма Vignale от края на 60-те години, предназначен за хора със скромни финансови възможности и неудържимо желание за весело и приятно прекарване на свободното време.

Алфредо Виняле става особено популярен в първите следвоенни десетилетия със серията си от атрактивни дизайнерски разработки, поръчани от най-големите автомобилни производители в Италия. През 1961 г. обаче решава да започне собствен бизнес и сключва сделка с Fiat за доставката на шасита и двигатели, необходими за неговите изделия. Открива собствена фабрика близо до модерния завод на Fiat-Mirafiori в Грулиаско, недалеч от Торино и в края на 60-те години излиза на пазара със собствена гама от четири модела – Vignale 850, Samantha, Eveline и Gamine. Моделът Gamine е лансиран през 1967 г., като през следващите две години от него са изработени около 300 бройки. Задвижва се от малко двуцилиндрово моторче с въздушно охлаждане и мощност едва 18 к. с., което не е сред силните му страни, но екстравагантната му външност компенсира всички недостатъци.

Миниатюрният четириместен роудстър привлича любопитните погледи навсякъде, където се появи. Каросерията му, която съчетава елементи на ретро стил (включително бутафорната радиаторна решетка и други директни заемки от Fiat Ballila) с дизайна на Fiat 500 (особено в задната част) и характера на плажно бъги, още от пръв поглед предизвиква симпатия, пленява с неподправено очарование и може да се класифицира, като забавна градска кола. Семплата надстройка на Gamine, която между другото е изцяло метална (добре известно е че италианците ненавиждат стъклените влакна), е базирана върху ходова част на Fiat 500, но въпреки че е само с две места, цената му е чувствително по-висока – нещо неизбежно. когато става дума за подчертаване на собствената индивидуалност. Облицованият с кожа волан, който все едно е взет от Формула 3, е единственият елемент в автомобила, който намеква за леки спортни претенции. 

Изключително забавното пътуване с Gamine, което е и неговото основно достойнство, се дължи на компактните му пропорции, малкия диаметър на колелата и доста гъвкавото, чувствително, но и много леко кормилно управление в комбинация с „пърпорещия“ звук на постоянно вибриращия двигател, който се намира само на няколко педи зад гърба на седалките. Автомобилът изненадва с изключителна пъргавина и впечатляващо бързо ускорение от място, което е голямо предимство в градския трафик. Той се чувства доста добре и при движение по хълмисти провинциални шосета, изпълнени с остри завои, но когато излезе на магистрала, се проявяват всички нежелани последствия от неадекватното съотношение между мощност и тегло. Друг негатив от бързото каране (което в случая не може да надхвърли 95 км/ч) е невъобразимият шум от двигателя, към който се добавя и свирепото свистене на вятъра, особено при вдигнат покрив. Интересно е да се отбележи, че въпреки италианския произход на Gamine, най-много екземпляри от него са продадени във Великобритания, като част от тях впоследствие са реекспортирани. Големият търговски успех на Острова се дължи на предприемчивия кипърски милионер и собственик на верига от казина Фриксос Деметриу, който през 1969 г. става представител на няколко италиански каросерийни фирми, като Vignale и Lombardi. Той, не само че напипва една атрактивна и неразработена ниша на британския пазар, но успява да убеди партньорите си да правят всички експортни серии, предназначени за него, с десен волан.

Още същата година той внася няколко броя от спортното купе Lombardi Grand Prix, както и голяма серия от 300 броя от произвежданите по същото време четири разновидности на Vignale –  Samantha, Eveline, 850 Spider, като основните количества от тях са от модела Gamine. Любопитното в случая е, че на автосалона в Лондон през октомври 1969 г. Gamine е рекламиран като автомобил „Само за дами“. И търсеният ефект очевидно е бил постигнат, имайки предвид, че месец по-късно вече са получени няколкостотин заявки, предимно от страна на дамското съсловие, като събраната сума от авансовите вноски възлиза на впечатляващите за онова време 200 000 британски паунда.

Независимо от този краткотраен успех обаче, продажбите на автомобила, както и тези на останалите модели Vignale вървят трудно и носят сериозни загуби и това принуждава Алфредо Виняле да закрие фабриката си. На 16 ноември 1969 г. той продава целия си бизнес на фирмата за спортни автомобили De Tomaso, но още същия ден загива трагично при нелепа автомобилна катастрофа…

Освен спомена за красивите спортни купета, създадени от Алфредо Виняле, в първите следвоенни десетилетия, името му остава в автомобилната история и с една забавна, очарователна и абсурдно лекомислена кола. Сполучливо избраното от него търговско название Gamine се превежда като хлапе, хулиган, пакостник или безделник, но в по-широк смисъл това е колата на творческия, свободолюбив дух, неподвластен на преходните модни клишета. 

Снимки: Богдан Коконою

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин