V8 Vantage: тук започва Aston Martin

Новият модел на престижната британска марка използва задвижващ агрегат от Mercedes-AMG

2111
2017

Aston Martin дава нов живот на своята „икона” Vantage – с AMG-двигател и 510 к.с. Визуално  Vantage е ориентиран към DB10, който Aston Martin пусна в ограничена серия от едва 10 бройки. Основният акцент в предницата е радиаторната решетка, наподобяваща уста на звяр, която започва под емблемата и стига до предния спойлер. Задницата също е променена. Светлинна ивица подчертава формата на спойлера, а ръбестата задна престилка в комбинация с новия капак на багажника осигурява повече стабилност. Шасито е базирано на алуминиевата конструкция на DB11, а британците ни убеждават, че то е хем по-леко, хем по-устойчиво на усукване спрямо това на предшественика.

Интериорът е станал по-спортен. Вместо селектор за трансмисията има четири бутона, които в комбинация с този за стартиране на мотора образуват обърнато V под модула за управление на климатика. По-ниската позиция на седене обещава повече място за главите. По отношение на инфотейнмънта Aston Martin залага на копчета и въртящи се превключватели, както и на 8-инчов LCD‑монитор. Системата е оборудвана с навигация, Bluetooth, USB-изходи и WLAN-хотспот. Паркинг асистентът е сериен. Водачът може да избира сред три режима на каране – „Sport“, „Sport Plus“ и „Track“. Vantage e първият Aston със система Torque Vectoring: eлектронно управляемият заден диференциал разпределя въртящия момент между колелата така, че в бързи завои колата да следва прецизно зададената траектория. Клиентите разполагат с богати възможности за персонализация по отношение на джантите, боята, тапицерията, декорации и т.н.

Новият базов модел ще бъде задвижван с 4-литровия битурбо V8-двигател на AMG. Агрегатът генерира 510 к.с. и максимален въртящ момент 685 Нм. За предаването на мощността към колелата се грижи 8-степенна автоматична трансмисия. Ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема само 3,7 сек, а максималната скорост е 314 км/ч. Двигателят е разположен много ниско и изнесен максимално назад, за да се държи колата максимално добре на пътя. Вероятно Aston Martin Vantage ще се появи на пазара още в края на тази година, а доставките за първите клиенти ще бъдат направени през 2018. Очакваме от Aston Martin ще пуснат и версия V12 с 5,2-литров агрегат. Базовата цена на Vantage ще бъде около 260 000 лева, а година след лансирането на купето ще дойде и роудстърът.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин