V8-болидите се завръщат!

3008
2018

В този шампионaт отново ще има наслада за ушите! През 2019 в Австралия ще започнат новите състезателни серии S5000 с 8-цилиндрови двигатели, генериращи 560 к.с. Организаторът на надпреварата Australian Racing Group разпространи първите снимки на мощните пистови машини.

Те са създадени от Onroak-Ligier. Тази марка беше представена години наред във Формула 1 и в момента прави прототипи за Льо Ман, както и за различни шампионати. V8-моторите идват от Ford. Всеки болид излиза по 300 000 щатски долара и отговаря на най-модерните стандарти за сигурност, като е оборудван и с Halo-защита за главата на пилота.

Планирани са стартове не само в Австралия, но и в Нова Зеландия и Азия. Към момента обаче точен състезателен календар все още няма. Формула 5000 е шампионат, който се провежда от 1968 до 1982 в Европа, Америка и Австралия/Нова Зеландия и има много фенове. Сред най-известните участници тогава са Джаки Икс, Джоди Шектър и Алан Джоунс. Идеята зад шампионата е проста, но гениална – в леки състезателни шасита се поставят мощни серийни мотори от Chevrolet, Dodge и Repco Holden с голям работен обем.

И тъй като в онези години F1-отбори като Lotus, Brabham или March продават все по-малко шасита на клиенти, във Формула 5000 те откриват нов пазар и се включват в сериите понякога дори със своите F1-пилоти. Все по-често започват да навлизат и други производители на шасита като Elfin, Matich и McRae. В един момент обаче разходите за участие стават твърде високи – най-вече защото вносът на мотори от САЩ се оказва зверски скъп, и така в края на 1982 Формула 5000 е спряна. През 2019 обаче тя ще стартира отново.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин