AUTO BILD България / Union Jack стопове за обновеното MINI

Union Jack стопове за обновеното MINI

След фейслифта „модерната класика“ получава леки визуални промени и „наваксва“ сериозно при двигателите и трансмисиите


10
ян.
2018

След четири години версиите с три и с пет врати на MINI, както и кабриолетът получават фейслифт – и след него моделът изобщо не изглежда като мъник. Най-важният акцент са задните LED-светлини с дизайн в стил Union Jack, които изглеждат много добре и пасват идеално на малкия „британец“. Този дизайнерски трик беше представен за първи път през 2014 с прототипа MINI Superleggera Vision. На студията обаче светлините все още бяха монтирани хоризонтално. Четири години по-късно те намират пътя към серийното производство с вертикален монтаж, но като екстра, която може да бъде поръчана единствено в комбинация с LED-фарове. Функцията на дневни светлини и мигач едновременно се поема от пръстен на фара. Паралелно с пазарния старт през пролетта на 2018 марката стартира и програмата за индивидуализации Mini Yours Customised, с която собствениците на MINI-та ще могат да избират различни декоративни компоненти. За момента данни за цените няма – но се очаква те да останат без промяна.

В интериора феновете на марката веднага ще забележат логото й в т.нар. Flat Design. То е поставено не само върху освежения 3-лъчев волан, но и върху централния уред и ключа. Позицията на седене е добра както преди, а материалите са с топкачество. Малки детайли като превключвателя за режимите на шофиране, който вече е разположен до бутона за стартиране, или дигиталното показание за горивото до скоростомера ще бъдат разпознати само от най-големите познавачи (всъщност те бяха поставяни и на „късните“ екземпляри от 2017). „Един етаж надолу“ е селекторът за автоматичната трансмисия, напомнящ робот. Този детайл всъщност „насочва“ към новите комбинации двигател-скоростна кутя. След фейслифта британците залагат на два съединителя. Сега селекторът изглежда по-елегантен. Декоративната лайстна от страната на пътника до водача може да бъде индивидуализирана в рамките на програмата Mini Yours Customised и да получи индиректно осветление. Това е само малък детайл, който обаче ще радва голяма част от клиентите на MINI – които не спират да търсят повече индивидуалност.

Предлаганите като опция адаптивни LED фарове автоматично адаптират светлината си към ситуацията на пътя.

Задвижването: по-висока радост от шофирането и ефективност, по-ниско тегло

Детайлната модернизация на двигателите, които се предлагат за новото MINI 3 врати, новото MINI 5 врати и новото MINI Cabrio, се отразява положително най-вече на радостта от шофирането. Освен това тя води до понижаване на разхода на гориво и СО2 емисиите с до 5 %, както и до оптимизиране на всички емисии, което ще позволи и съвместимостта и с бъдещите, особено строги норми за вредни емисии. Модернизацията включва както базовия двигател, така и технологията MINI TwinPower Turbo, електрониката на двигателя, подаването на масло, подаването на свеж въздух, на охладителните и изпускателните система. Капаците на двигателите вече са изработени от карбонов композит (CFRP) и поради това са по-леки. За направата им се използват рециклирани материали от остатъци от въглеродни нишки, отпаднали при производството на BMW i автомобилите.

Трицилиндровите бензинови двигатели на MINI One First и на MINI One вече извличат мощността си от работен обем от 1,5 литра. Това е свързано с повишаване на максималния въртящ момент с по 10 до вече 160 респективно 190 Нм. Всички бензинови двигатели вече се оборудват с директно впръскване на бензина с увеличено от 200 до 350 бара максимално налягане на впръскването и лопатки на турбокомпресора от особено топлоустойчив материал. Директното впръскване Common-Rail на дизеловите двигатели осигурява още по-прецизно подаване на горивото в горивните камери. За тази цел максималното налягане на впръскването при 3-цилиндровите задвижвания на MINI One D и на MINI Cooper D е увеличено до 2200, а при 4-цилиндровия двигател на MINI Cooper SD до 2500 бара. Освен това най-мощният от трите дизелови двигателя вече е оборудван с двустепенно каскадно свръхпълнене с турбокомпресор.

Като алтернатива на серийната шестстепенна механична скоростна кутия за моделите MINI One, MINI Cooper, MINI Cooper S и MINI Cooper D като опция ще се предлага седемстепенна скоростна кутия Steptronic с два съединителя. Новият вариант на трансмисията се отличава с особено бързи превключвания и позволява екстремно спортни ускорения без прекъсване на подаването на мощност. Управлението се извършва с помощта на оформен по нов начин електронен селектор. За MINI Cooper S се предлага и 7-степенна скоростна кутия Steptronic Sport с два съединителя, която включва лостчета за превключване на волана за спонтанни намеси в избора на предавка.

MINI Cooper SD серийно се оборудва с осемстепенна трансмисия Steptronic. С уникалната в сегмента на малките автомобили кутия мощността може да бъде подадена към предните колела особено спортно и хармонично. Осемстепенната трансмисия Steptronic също се управлява с електронен селектор, като опция се предлага осемстепенна трансмисия Steptronic Sport с лостчета за превключване. Всички трансмисии Steptronic, предлагани за новото MINI 3 врати, новото MINI 5 врати и новото MINI Cabrio, позволяват ползването на функцията за безмоторно движение в режимите MID и GREEN, както и на новото поколение на автоматичната функция Старт/ Стоп. Нейното управление може да взима под внимание и данни от навигацията и предната камера. При съответното оборудване на автомобила по този начин се разпознават ситуации, при които няма смисъл от изключване на двигателя: например при кратък престой преди завиване или навлизане в кръгово движение или когато движещите се отпред автомобили вече потеглят отново. За стандартните версии с 3 и 5 врати клиентите могат да избират измежду седем моторизации (75-192 к.с.), а за кабриолета – общо 5 (102-192 к.с.).

Още по темата

Card image cap
Официално: ето го новия Е-клас Coupe

14
дек.
2016

Mercedes-Benz разпространи първите официални фотографии на новия си елегантен модел с две врати. AUTO BILD ви разкрива най-важната информация за „красавеца“ от Щутгарт

Card image cap
Геройска постъпка на шофьор на Tesla

16
февр.
2017

Елън Мъск го поздрави лично в Twitter и обеща да покрие всички разходи по ремонта на луксозната електрическа лимузина

Card image cap
Tesla привлича шефове от Daimler за проект на електрически камиони

27
сеп.
2016

Колко скоро ще видим напълно електрифицирани камиони по магистралите?

Card image cap
Audi дава газ с R8 Spyder

14
юли
2016

След купето Audi представи и R8 Spyder. Суперспортистът идва с V10 атмосферен двигател и мек покрив!

Card image cap

В последния брой:

Архив >