Uber пуска летящи таксита до 2020 г.


26
апр.
2017

След като успя да промени таксиметровия бранш в редица страни (без нашата), Uber се прицелва към небето. Компанията ще пусне летящи таксита в Далас и Дубай до 2020 г., става ясно от изказване на високопоставения мениджър Джеф Холдън, направено вчера. Летящите таксита ще бъдат малки електрически летателни апарати, които ще излитат и ще кацат вертикално (от типа VTOL), няма да отделят вредни емисии и ще бъдат достатъчни тихи, за да работят в градовете.

От Uber изчисляват, че пътуване по натоварени пътни артерии, което с кола отнема повече от два часа, по въздуха ще бъде направено едва за 15 минути. При това цената изглежда повече от поносима – $1,32 на миля, малко по-висока от тази при UberX за същото разстояние. В дългосрочен план иноваторите предвиждат, че стойността на пътуванията с летящите таксита да падне още повече – и тяхната употреба щяла да  излиза по-евтина от експлоатацията и поддръжката на личен автомобил.

В момента Uber подготвя „почвата“ за четири бази с много площадки за излитане и кацане и структура за зареждане. Партньори на проекта са Bell Helicopter, Aurora, Pipistrel, Mooney и Embraer, а със създаването на ексклузивно зарядно устройство за собствената си мрежа Uber работи с ChargerPoint.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин