TÜV SÜD: Continental WinterContact TS 870 с най-добро общо представяне на сняг и на мокро

2309
2021

Този зимен сезон Continental пуска на пазара два вълнуващи нови продукта – наследниците на победителите в серията и най-препоръчваните продукти в редица независими тестове на гуми – WinterContact TS 870 и WinterContact TS 870 P.

WinterContact TS 870: идеалният избор за автомобили от среден клас

Наследникът на многократно награждаваните гуми WinterContact TS 860, спечелили симпатиите на пресата в отрасъла, комбинира изключително поведение през зимата с отлични свойства при мокра настилка. WinterContact TS 870 е изцяло нов продукт, разработен практически от нулата по отношение на своята конструкция, дизайн на шарката на протектора и състав на каучуковата смес. Резултатът е модел, който при пряко сравнение осигурява три процента по-къс спирачен път върху лед и с пет процента по-добра управляемост върху сняг. Въпреки противоречивите цели, с които инженерите по развойна дейност редовно се сблъскват във връзка с характеристиките за безопасност, от една страна, и екологичните норми, от друга – напредъкът, постигнат и в двете области, е впечатляващ: десетпроцентното увеличение на пробега е придружено от намаление на съпротивлението при търкаляне с два процента.

Новоразработени взаимосвързани триизмерни зацепващи ламели за по-добро сцепление

Някои от предимствата на този дизайн за производителя са новоразработените взаимосвързани триизмерни зацепващи ламели, които създават още по-големи джобове за снега в протектора, защото най-доброто сцепление се постига при поставяне на сняг върху сняг.

Какво означава това? Снегът навлиза в шарките на протектора, където се „компресира“, след което уплътненият сняг в гумите се слива със снега на пътя. Колкото по-добре шарките на протектора задържат уплътнения сняг, толкова е по-добро сцеплението на гумите. За тази цел Continental използва технологията SnowCurve+. Гумите с тази технология се отличават със специална структура на стената на канала, която зацепва с уплътнения сняг в повече от 1000 точки в протектора. Това осигурява по-голямо сцепление и прави по-добро предаването на спирачните сили – особено при завиване. За да намали допълнително спирачния път по хлъзгави зимни пътища, Continental увеличи броя на блоковете на протектора в контактния участък на WinterContact TS 870 с цели десет процента. Ръбовете и ламелите в тези блокове изпълняват ролята на чистачките на предното стъкло, като разпръскват бързо разтопения сняг и осигуряват добро сцепление върху заледена настилка.

V-образни канали, подобрени от вълнообразен централен канал, който минава по цялата гума

WinterContact TS 870 разполага с V-образна шарка на протектора, която е възприета от много производители на гуми. Забележително нововъведение тук обаче е, че основните V-образни жлебове отиват към вълнообразен централен канал, който преминава през цялата гума, като така придава на новия зимен експерт на Continental съвсем различен външен вид от този на повечето конкуренти. Но това не е всичко – чрез комбинацията от хидрожлебове и централен жлеб разработчиците са постигнали още по-бързо изместване на водата при шофиране в дъждовно време. Това осигурява още по-ефективна защита срещу аквапланинг и подобрява допълнително спирачното поведение върху мокри настилки. Друг фактор, който помага за постигането на по-къс спирачен път, е новата каучукова смес на протектора, която, както и при предишния модел, се нарича Cool Chili. С комбинацията си от специални смоли тя осигурява по-добро сцепление и по-къс спирачен път на мокра настилка, като същевременно намалява съпротивлението при търкаляне за по-нисък разход на гориво и по-ниски емисии на CO2.

Анализ на TÜV SÜD: WinterContact TS 870 е най-добрият избор за спиране на мокра настилка, управление на мокра настилка и сцепление на сняг

Удивителната ефективност на тази новаторска гума за студено време бе потвърдена от независим тест, проведен от TÜV SÜD по молба на Continental през февруари и март 2021 г. с VW Golf VII с широко разпространения размер 225/45 R 17. Германският производител на гуми от висок клас избра този подход, тъй като предприетите през миналата година мерки за борба с пандемията от Covid-19 забавиха началото на производството.

„Трябваше да отложим пускането на пазара. Поради тази причина не включихме WinterContact TS 870 в тестовете на зимни гуми от ADAC през 2021 г. За да предоставим на търговските си партньори и на крайните потребители независимо и надеждно доказателство за ефективността въпреки това, се обърнахме към TÜV SÜD да сертифицират характеристиките на продукта в сравнение с най-значимите конкуренти“, казва Ралф Хофман, ръководител на бизнес подразделението за маркетинг и ценообразуване за смяна на гуми на пътнически и лекотоварни автомобили в Германия.

Задълбочената програма включва всички стандартни тестове на заснежени, мокри и сухи пътища, както и екологични критерии като съпротивление при търкаляне и шум. Пробегът също е документиран при допълнителен тест през март и април. Въз основа на тези тестове TÜV SÜD сертифицира WinterContact TS 870 като гума с балансирани зимни характеристики от най-високо ниво. При всичките тестове новата гума на Continental за студено време се нареди на първите три места – с най-високи оценки за спиране на мокро, управление на мокро и сцепление на сняг.

WinterContact TS 870 е разработена за модели, като VW up!, VW Golf и Citroen C4, но също и за по-скъпо модели автомобили като BMW Серия 1 и Серия 3. Продуктовата гама първоначално съдържа 19 размера за джанти от 14 до 17 инча. Догодина ще бъдат добавени още 45 размера.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин