TRIUMPH BONNEVILLE И ИЗКУСТВОТО ДА ОБИЧАШ МОТОЦИКЛЕТ


14
февр.
2018

Любовта на човека към неговата машина е една от най-чистите. Той се грижи за нея, възхищава ѝ се и я обича безрезервно, а тя го кара да се чувства свободен. Тя е един красив Triumph Bonneville, а ти си щастлив собственик, който си представя, че е Джеймс Дийн всеки път, когато сложи каската и потегли.

 

Иконата Bonneville се ражда във фабриката в Меридън, Великобритания, през 1958 година. Той е наследник на легендарния Speed Twin от 37-а,на 6Т Thunderbird и Tiger T110 Ton Ten от 53-а. Получава 650 куб.см паралелен туин двигател и се готви да навлезе на американския пазар, където клиентите търсят повече мощност, скорост и представяне.И ги получават – максималната скорост на Bonnevilleе над 190 км/ч. Красивият Triumph по онова време е най-бързият мотоциклет серийно производствои в следващите години се превръща в икона – статус, който поддържа и днес.

През 60-те всички карат мотоциклети и Bonneville жъне световен успех. Попада в ръцете на звезди като СтивМаккуин, Джеймс Дийн, Боб Дилън и КлинтИстууд. През декември 1967 година Ивъл Кънивъл избира Triumph Bonneville за първата си голяма телевизионна каскада – опита му да прескочи фонтана Caesar’s Palace в Лас Вегас.

В следващите две десетилетия Bonneville продължава да се радва на слава. Triumph пускат и две специални кралски версии – през 1977 година излиза T140J за сребърния юбилей на Кралицата, а през 1981-ва T140LE отбелязва кралската сватба на принц Чарлз и лейди Даяна.

Днес легендата е жива и продължава да се развива. Модерните Bonneville-и отново имат звездни собственици като Том Круз и Джерард Бътлър, участват във филми и ги дават по телевизията. Интересът към мотоциклетите modern classic расте и напоследък се забелязва едно цяло ново поколение от мотоциклетисти, които избират легендарния Bonneville за своя вярна и любима машина, която да обичат и за която да се грижат. В замяна на малко свобода.

Но как разбираш, че това е любов? Може би е онова чувство, когато си в колата и нямаш търпение да стигнеш, но ако си с мотора, не искаш да се връщаш. Или когато вървиш към гаража, където спи тя, и всеки път, когато отваряш вратата, се хващаш да надничаш преди да се е отворила напълно, опитвайки се да я видиш малко по-скоро. Не бързаш да възпламениш сърцето ѝ, оставяш си малко време първо да минеш леко с ръка през кръглия фар към изваяния резервоар до кожената седалка. Моментът, в който чуваш гласа на твоя Triumph, разбираш, че още си жив. Излизаш по задния път, който сякаш е само твой, и се вливаш с мотоциклета в завоите. Обичаш да минаваш по него много рано сутрин, когато там няма никой друг. Това е любов.

Днес е Св. Валентин и понеже у нас все още е зима, твоят Triumph спи кротко в онзи гараж, до който винаги нямаш търпение да отидеш –мини да го видиш. Кажи му, че го обичаш.

Още по темата

Card image cap
Нова доставка на митичния Rebel

13
сеп.
2017

След като първата партида от квотата за България бе буквално „разграбена“ за по-малко от седмица, днес първите бройки от новата доставка пристигат в София, а част от тях вече пътуват към Варна и Пловдив

Card image cap
Турнето на Harley в София

17
май
2017

23 мотоциклета, 11 събития, 7 държави

Card image cap

В последния брой:

Архив >