Trezor: автономният електрически GT на Renault

Купето с дължина близо 5 метра може да се движи без шофьор


29
сеп.
2016

Със своя мощен дизайн и цвят Passion Red, DeZir отбеляза първия етап от дизайнерската стратегия, базирана на жизнения цикъл: влюбване. Trezor отива още по-далеч, символизирайки усещанията за зрялост и отговорност. Прототипът се отличава с нови дизайнерски елементи, които ще бъдат въведени в цялата гама, а именно топли, семпли, чувствени линии и C-образен светлинен подпис.
Електрическият GT се откроява с червено остъкляване и иновативно карбоново купе с контрастиращи повърхности. Върху предния капак оформените като пчелна пита въздуховоди повтарят структурата на задната част на автомобила. Тези шестоъгълни форми оформят въздуховоди с променлива геометрия, движението на които придават на Trezor допълнителна динамика и създават впечатлението, че автомобилът диша.От лявата страна на каросерията, вратичката на резервоара е заменена от аналогов уред, който показва нивото на заряд на батерията. Задната част е оборудвана с модерно фибро-оптично осветление, интегриращо червен лазер. По време на спиране, усукването и наслагването на оптичните фибри създават интересен визуален ефект и увеличават интензивността на светлината. Вратите на колата съставляват почти половината от нея и се отварят нагоре – за истинско шоу.

При височина само 1 м Trezor приканва пътниците да седнат на праговете, докато се качват в автомобила. Този начин на влизане е препратка към света на класическите спортни автомобили, в които водачът се чувства едно цяло с машината. Прототипът предлага поредната изненада, когато влезете вътре, където откривате арматурно табло, изработено от червено дърво, включващо отделение за багаж в предната част на автомобила. То може да побира куфари, които се придържат на място чрез кожени ремъци, и напомня, че пътуването може да се превърне във форма на изкуството. Естествено, тук има голям тъчскрийн. Правоъгълният волан с три екрана отваря видимостта на водача и прави асоциации със света на Формула 1.

Двигателят на Trezor идва от Renault e.dams, двукратен шампион в отборното класиране на Formula E. С максимална мощност 350 к.с. и максимален въртящ момент от 380 Нм той гарантира ускорение от място до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди. Електромобилът е оборудван с две батерии, всяка от които разполага със своя охлаждаща система, като работата на предната се оптимизира от въздуховода с променлива геометрия в предния капак. Trezor разчита също и на система за възстановяване на енергията по време на спиране, разработена на база технологията Rechargeable Energy Storage System (RESS) за болидите във Formula E.

Благодарение на батериите, разположени по отделно, една отпред и една отзад на автомобила, купето разчита на оптимално разпределение на теглото. Задвижването е само на задните колела. Конструкцията на купето е тип монокок – от карбон. L-образен дисплей комбинира контролерите на таблото и мултимедийната система. Комбинация от технология OLED (Organic Light-Emitting Diode) и Corning Gorilla Glass дава резултат под формата на тънък извит екран, който, за разлика от LED дисплеите, не изисква фоново осветление. Резултатът е върховен контраст и възпроизвеждане на цветовете, заедно с по-дълбоки нюанси на черното, без ефект на ореола.

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин