Toyota Yaris на старо: безгрижният „японец“

Дълбоко се заблуждавате, ако смятате, че моделите на Toyota никога не се развалят. При Yaris обаче всичко е под контрол.

1612
2017

Автомобилите на Toyota се славят ката надеждни, но доста пестеливи откъм емоции. С напредване на възрастта обаче и при японските продукти възникват проблеми. В качеството си на употребяван автомобил най-малката Toyota страда не само от типичните за градско возило следствия от непосредствен контакт с твърди предмети, но и от широк спектър други източници на дефекти.

Високи технологии в малък мащаб – системата за променливо управление на клапаните VVT-I, чиято издръжливост понякога създава проблеми.

Да започнем с най-скъпоструващия – с предавателния механизъм, който създава грижи най-вече при екземплярите, произведени през 1999 и 2000 г. Страннато е, че проблеми възникват в еднаква степен при механичната предавателна кутия, при нейния автоматизиран вариант Freetronic, както и при четиристепенната класическа автоматична трансмисия на модела с 1,3-литров двигател. Два от деветнайсетте Yaris, картотекирани в кутията за оплаквания на AUTO BILD, също са с повредени трансмисии – силовият тракт при тях е блокиран в състояние, в което сякаш са включени едновременно две предавки.

Повредите по носачите на окачването са изключително редки, а при кормилните щанги негативните явления са напълно непознати

Регистрираните в кутията оплаквания от двигателите са четири – т. е. два пъти повече от тези от предавателните механизми. Едни собственици на Yaris споменават относително безобидните шумове от страна на сложния механизъм за задвижване на клапаните (които могат да прераснат в истинска катастрофа), а други негодуват от тежки проблеми от рода на сериозно износени бутала. Причината за подобни повреди се крие най-често в дефектния  датчик за дебита на постъпващия в двигателя въздух. – той изпраща неверни данни към управляващия блок на смесообразуването и в цилиндрите постъпва прекалено количество гориво, което води до отмиване на масления филм и до ускорено износване.

Напукани гумени тампони на стабилизатора. Червената ръжда от триене показва, че връзката със стабилизиращия прът се е разхлабила

Само силовият тракт на дизеловата версии е в състояние да осигури истински комфорт на движение

И от този род неприятности са засегнати преди всичко екземпляри от началните години на производство, а междувременно фирмените сервизи разполагат с подробни инструкции за отстраняване на неизправностите. Има и изпитана превантивна мярка за избягване на подобни ядове – ако считате, че разходът на бензин на вашия Yaris е твърде висок, проверете съдържанието на въглероден окис в отработилите газове прели катализатора. Като механика двигателите са добри, а задвижването на разпределителния вал с ангренажна верига спестява доста тревоги и разходи около състоянието и подмяната на износващите се ремъци. Това радва водачите, които пътуват често и много, но едва ли може да компенсира неособено добрата еластичност на бензиновите модели.

Повсеместната повърхностна ръжда по всички елементи на окачването. Има и случаи на повредени маншони

 

ВИЖТЕ ОБЯВИ ЗА TOYOTA YARIS В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

Малко по-добри показатели в това отношение има предлаганият от 2002 r. дизел, който за съжаление и до днес изпълнява само еконормата Euro 3 и не е оборудван с филтър за твърди частици. За сметка на това автомобилите с дизелов мотор се показват като по-надеждни от бензиновата версия, като в статистиките от пътната помощ на ADAC (Общ германски автомобилен клуб) като единствена причина за по-сериозните аварии се посочва откачането на гумените маркучи на междинния охладител на турбокомпресора. За разлика от голяма част от европейските Common-Rail-дизeли, при двигателя на Yaris няма и следа от течове от горивните тръбопроводи с високо налягане.

Окачването на задния мост е изключително солидно – почти няма регистрирани дефекти

За сметка на това (нещо, за което автомобилът няма абсолютно никаква вина), горивопроводите на Yaris стават относително честа жертва на гризачи и дребни хищници, които проявяват странен апетит и към кабелите на свещите при бензиновите модели. Именно на подобни атаки, а не на пропуски от страна на производителя се дължат повечето от проблемите със запалването, а обвиненията за грешни показания за нивото на горивото са по-скоро плод на яростта на закъсали без капка бензин насред автомагистралата водачи, отколкото на реално възникнала повреда.

Няма две мнения по отношение на ходовата част – окачването е по-стегнато и стабилно от това на много други японски автомобили. Изключително дълготрайни са и съединенията между елементите на предния и задния мост.

Изключително тесният оребрен ремък е силно натоварен и е добре да бъде наблюдаван, тъй като започва да приплъзва

А-класата на Mercedes и Audi А2 вече са изпреварили Yaris в класацията по надеждност на ADAC

 

От друга страна обаче, окачването на малкия японец не реагира на неравностите по най-комфортния начин. Сътресенията се усещат не само от пътниците, а и от автомобила, който недоволства доста звучно. Твърдата пластмаса на арматурното табло с неособено четлив дигитален скоростомер и подвижната задна седалка определено обичат да потракват, а тенденцията се засилва с възрастта на автомобила. По отношение на качеството на изпълнението малката Toyota изостава чувствително от някои свои съперници с европейско потекло, докато по отношение на надеждността Audi А2 и А-класата на Mercedes вече се представят по-добре според статистиката на ADAC.

Подобни течове са изключително рядко явление. Най-често двигателите на Yaris са напълно сухи

Досега големият коз на употребяваните Yaris от първите години на производството бе преди всичко тяхната цена. Представянето на второто поколение на обаче неминуемо доведе до общ спад на цените при този модели и направи употребяваните Yaris привлекателни за по-широк кръг клиенти…

Уплътняването на заваръчните шевове сякаш е правено на случаен принцип… Неприятностите започват със загнездяването на ръждата

Изпускателната уредба често пропуска, а последните гърнета корозират (шумозаглушителят на снимката е подменен неотдавна)

С годините рефлекторите потъмняват, а защитните стъкла се надраскват

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин