Тест » Toyota Proace Verso Camper: за приключения всеки ден

Toyota Proace Verso Camper: за приключения всеки ден

0301
2018

Да, освен Bulli на VW и V-клас на Mercedes има и други кемпери, идващи от автомобилни производители. Pössl наскоро показа базирания на Citroen Campster. A сега Toyota лансира Proace Verso, поредното (алтернативно) чудо на пространството. В Германия „голият“ Proace струва 70 600 лева, а като кемпер излиза 83 000. Серийно моделът е оборудван с много екстри за комфорт и сигурност – като паркинг сензори, 180-градусова камера, асистент за мъртвия ъгъл и адаптивни светлини за завой. Клиентите получават без доплащане и системата Isofix за всички задни места. Ванът се превръща в „хотелска стая“ с къмпинг кутия и палатка на покрива – и двете могат да бъдат поръчани и по отделно като оригинален аксесоар на Toyota.

До палатката на покрива се достига с помощта на стълба…

…а горе благодарение на повърхността за спане с размери 2,32 х 1,35 метра е достатъчно удобно, всички прозорци имат мрежи за насекоми.

В „кухненския бокс“ има всичко необходимо: два газови котлона, туба с вода с кранче за миене и много място за подреждане на посудата.

Посредством колан се фиксира долното легло.

Proace Verso Camper e като космополитна личност с японско-френски корени. Тази Toyota е идентична като техника с Peugeot Expert/Traveller и Citroën Jumpy/SpaceTourer. Всички те идват от един и същи завод във Франция. Proace Verso е достъпен с две дължини на междуосието, с три дължини на каросерията и с два дизелови двигателя, предлагащи три степени на мощност – 116, 150 и 177 к.с. Като къща на колела „японецът“ разполага с всичко, от което един кемпер има нужда. Къмпинг кутията на Ququq (5500 лева) предлага решения за миене и готвене, от ARB идва палатката с надстройка (3200 лв.), отделно има и козирка (600 лв.) с опционални предна и странична стена (390/158 лв.). За да разполагате с палатка на покрива, задължително ще трябва да поръчате релси (620 лв.). С къмпинг кутията се борави много лесно, а дори и лаик би се справил с надстройката за палатката на покрива (стига да прочете упътването за употреба).

Пътно поведение като на голямо комби

Благодарение на своите компактни размери и големия брой електронни помощници Proace Verso се държи на пътя като голямо комби. Позицията на седене и настройката на окачването също не напомнят на „товарач“. Учудващо е, че автомобилът се държи прекрасно на магистралта, без да натоварва с неприятни шумове от вятъра. Високият център на тежестта заради палатката на покрива си казва думата едва при лосовия тест с голямото наклоняване на каросерията. ESP обаче се намесва много сигурно и не се стига до опасни ситуации.

Извод

С палатката на покрива просторната Toyota е идеалният спътник за авантюри сред природата при хубаво време. Благодарение на кутията за къмпинг всичко важно е налице. Базовият автомобил е изгоден, просторен и сигурен, с което се превръща в атрактивна оферти за къмпингисти, които не държат на лукса.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин