Toyota Proace Verso: мобилното чудо на пространството

Toyota разработи Proace като „товарач“, ван за транспорт на хора и обемен семеен автомобил. AUTO BILD го тества във втората му версия

0609
2016

При Toyota Proace всичко е ново: многостранният талант може да бъде поръчан с две дължини на междуосието, три дължини на каросерията, като „товарач“ (за майстори и фирми), ван (напр. за хотели) и просто като обемен автомобил за големи семейства. Към тях се добавят огромен брой варианти на оборудването – затова дори планът на метрото в Ню Йорк е по-прегледен от каталога на Proace.

Toyota разработи Proace като „товарач“, ван за транспорт на хора и обемен семеен автомобил. AUTO BILD го тества във втората му версия

Toyota разработи Proace като „товарач“, ван за транспорт на хора и обемен семеен автомобил. AUTO BILD го тества във втората му версия

Новата генерация на модела е плод на съвместна разработка с Peugeot/Citroën и се произвежда във Франция. Това не е изненада – с оглед на факта, че сътрудничеството между двете компании се оказа успешно при „тризнаците“ Aygo/C1/108. Ние изпробвахме Proace Verso, това е добре обзаведената версия с по-дългото междуосие (3275 мм), но с късата каросерия (4,96 м). Дългата модификация със същото междуосие щеше да се „простира“ на 5,31 м. Объркахте се тотално? Недейте, тепърва започваме: Proace има и три варианта на оборудване – Shuttle, Family и Executive. Най-лесно ще откриете разликите между тях по задните седалки – в Shuttle те са неподвижни, при Family се регулират надлъжно, а при Executive са отделни и се въртят. Към последното добавяме и пакет Comfort за 1850 евро (включващ 7-инчов тъчскрийн, 17-цолови алуминиеви джанти и камера за заден ход) – и нашият тестови автомобил е конфигуриран.

Интериорът е ултрагъвкав, а мястото е предостатъчно дори и за по-високи пътници.

Интериорът е ултрагъвкав, а мястото е предостатъчно дори и за по-високи пътници.

Всички модификации са широки 1,92 м и високи 1,90 и разполагат с много място. Отпред човек седи високо и добре изправен, удобните седалки разполагат дори с масажна функция. Кокпитът е елегантен, с добра изработка и лесно управление, мултимедията Touch & Go предлага многобройни функции. Втората и третата седалка са делими в съотношение 60:40 и се регулират надлъжно, на настройка подлежат и облегалките. Така в зависимост от настроението и желанията на пасажерите купето може да предлага разточително пространство за коленете в центъра и много ограничено най-отзад или равномерно между двата реда.

За малко да забравим, че седалките могат да бъдат и демонтирани. Тази операция е много лесна – също както и връщането им обратно, както установи редакторът с чести оплаквания за болки в кръста. Ето защо и обемът на багажното пространство варира от почти нулев до близък до безкрайност. Зад третия ред седалки се отваря съвсем малка пролука, но когато човек демонтира абсолютно всички седалки (за което ние нямахме време), Toyota обещава максимален обем за товари от 5,8 куб.м – звучи фантастично, особено с оглед на полезния товар от 1,2 тона.

До 177 конски сили

Клиентите могат да избират между три дизелови моторизации: 1,6-литров агрегат със 115 „коня“ и 2-литров със 150 или 177 (само с автоматик). Разбира се, двигателите идват от PSA. Тестовата машина използваше средния по мощност мотор. А той е разумен избор – може да звучи малко грубо, но не е прекалено шумен и ускорява Proace изненадващо пъргаво. В Германия цените на новия модел стартират от 35 300 евро – за толкова ще получите Proace Verso с късо междуосие в изпълнение Shuttle. Тестваната от нас модификация със 150 к.с. и пакет Comfort излиза 42 000 евро. Най-скъпата версия – дългата Executive със 177 к.с., е на цена 53 755 евро.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин