Toyota Mark X GRMN: М3 по японски

1601
2019

Атмосферен „шестак“ с над 300 конски сили, задно задвижване и ръчна трансмисия: всичко това подозрително напомня на BMW M3 от поколенията Е36 и Е46 – но за съжаление не и на новите „М-ки“.

Toyota явно забелязва това и тихомълком пуска на пазара спортна лимузина със същите „съставки“ под името Mark X GRMN. Тя сякаш остана в сянката на новата Supra, чиято премиера се превърна в топновина. За база на спортния седан е използвана скромната Mark X, която е на пазара от 2009 и „стъпва“ на платформата на Lexus IS.

Всъщност седанът е бил скромен преди спортният отдел на Toyota Gazoo Racing да се намеси. Докато в наши дни повечето производители залагат на турбодвигатели, трансмисии с два съединителя и много електронни асистенти, Toyota се връща към oldschool технологиите. На хартия резултатът напомня на легендарното E46 M3. 3,5-литровият „шестак“, който се слага и на Lotus Evora и Exige, разполага с 318 к.с. и максимален въртящ момент 380 Нм. За сравнение: при М3 атмосферният агрегат генерира 343 „коня“ и 365 Нм. При Toyota мощността бива предавана към задните колела посредством 6-степенна ръчна скоростна кутия. За максимално удоволствие от шофирането ESP може да бъде изключено напълно. Японците предлагат дори по-лек карбонов покрив като при E46 M3 CSL – и това доказва, че не се шегуват. Интериорът също е преработен, както и окачването – и заводски Mark X GRMN разчита на 19-цолови джанти BBS.

Цената на „бегачката“ е около 82 000 лева. Звучи твърде хубаво, за да е истина. И за европейците наистина не е. Тъй като машината ще бъде пусната в серия от едва 350 бройки, които ще бъдат предназначени само за японския пазар.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин