Toyota GRMN Yaris (2022): лимитиран специален модел, GR-Parts


18
ян.
2022

Още по-спортен и лимитиран на 500 бройки: това е GRMN Yaris

Toyota действително ще пусне още по-наточен GRMN Yaris. За съжаление всичките 500 екземпляра на лимитирания специален модел са резервирани за Япония. Информацията!

Toyota действително ще пусне по-наточена версия на GR Yaris:  GRMN Yaris (GRMN означава „Gazoo Racing Meister of Nürburgring“). Дотук с добрите новини, а сега и лошата: от лимитирания специален модел ще бъдат произведени само 500 екземпляра, които ще бъдат продавани само в Япония. Бъдещите собственици ще бъдат избрани чрез лотария и ще получат своите автомобили още през лятото на 2022 г. 

Това е доста разочароващо, тъй като промените обещават малкият автомобил да стане още по-спортен и по-атрактивен. GRMN Yaris е по-лек с цели 20 килограма от нормалния модел. За да бъде постигнато това предният капак с отвор, покривът и новият (опционален) спойлер са направени от карбон. Задната седалка е махната, така че специалният модел е двуместен. Предните седалки са получили спортен ъпгрейд, като Toyota са сменили нормалните седалки с такива на Recaro. За по-добра аеродинамика автомобилът е по-широк с 1 см, а по-малката с 1 см височина смъква центъра на тежестта. Здравината е подсилена с 545 допълнителни точки за заваряване.

Само 50 автомобила ще получат допълнителен пакет за пистата

Допълнително Toyota предлага два пакета за GRMN Yaris. Рали-пакетът включва GR-амортисьори, защитна кора на дъното на автомобила и клетка срещу преобръщане зад предните седалки. Пакетът за пистата е по-широкообхватен и естествено е пригоден за използване на автомобила на писта. Той включва специални GRMN BBS-джанти с размер 18 цола, 18-цолови спирачни дискове, амортисьори Bilstein, опционален карбонов спойлер, спойлери за задната броня и за праговете/ Спортният Yaris ще се предлага в специален цвят, който се нарича „Matte Steel“. Всъщност с този пакет ще бъдат оборудвани само  50 от общо 500 произведени GRMN Yaris.

Трансмисията е преработена, а двигателя е останал същият

При GRMN Yaris от Toyota са преработили трансмисията, но изненадващо няма промени по двигателя. Както и преди 1,6-литровият 3-цилиндров двигател разполага с 261 к.с. и 360 Нм. Мощността се предава към всичките четири колела. Промените по Yaris GR обаче не са го направили по-пъргав, макар че могат да му помогнат за по-бързо ускорение. В момента спринтът до темпо 100 км/ч се взема за 5,5 секунди.

През есента на 2022 г. Toyota ще пусне GR-Parts

Светъл лъч за всички онези, които си представят GRMN Yaris в гаража си. Toyota обяви, че от есента на 2022 г. ще предлага GR-Parts, с които GR Yaris може да бъде наточен. Това ще бъдат елементи, използвани и при GRMN. Лимитираният GRMN Yaris не е еветин в Япония: цените стартират от около 112 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин