Toyota GR Super Sport: от Льо Ман за улицата

Mercedes-AMG представи Project One, Red Bull Racing и Aston Martin са горди с Valkyriе, а сега и Toyota готви проект за директен трансфер на технологии от моторспорта за пътя

1201
2018

Както се очакваше след разпространяването на тийзъри през последните седмици, Toyota представи като премиера за автосалона в Токио GR Super Sport Concept. Машината е разработена в голяма част на базата на TS050 Hybrid, участваща в Световния шампионат по издръжливост. Идеята е концепцията да разкрие бъдещата стратегия на японската марка за лансиране на технологии от пистата за пътя.

Спортният отдел на Toyota използва много компоненти от прототипа, участвал в миналия сезон на FIA WEC, като се започне от карбонова каросерия тип „монокок” и се стигне до механиката. Двигателят е същият V6 2,4 Biturbo с директно впръскване, използван в състезанията за издръжливост, и е комбиниран с електрическо задвижване за постигане на системна мощност 1000 к.с. Като изключим тази информация, японците разкриват съвсем малко технически детайли – например за 18-цоловите джанти с централно закрепване и специални състезателни гуми в размер 330/710 за двете оси.

По отношение на външния вид разликите спрямо състезателния болид са много – като започнем от предницата, която „няма право” да бъде толкова екстремна в серийна модификация. Големият преден сплитер е съчетан с „крилца” отстрани и изключително ниска решетка, чиято функция е да съдейства за максимално доброто охлаждане на автомобила. Страничните части също се различават в сравнение със състезателния прототип – най-вече по отворите, предназначени за отвеждане на топлината от спирачките. Не се сещаме за по-големи при сериен модел. Отзад антикрилото от много по-ниско, отколкото при машината от WEC. Най-атрактивни обаче са разположените високо две на брой ауспухови тръби. От Toyota не разкриват кога ще има серийна модификация на суперспортиста.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин