Toyota Corolla: мечът на японската инвазия

2804
2017

654 германци избират през 1971 една непозната японка, която се казва  Toyota Corolla. Това е мечът на автомобилната инвазия от страната на изгряващото слънце –  но това най-вече е колата за хората, които търсят елементарна полза и утилитарност.

Седем млади жени се срещат при пълнолуние и пият Bluna. Това е рекламата на популярна през 1970 оранжада. Lufthansa пък съветва „Прекарайте отпуската си извън страната (с 25 процента отстъпка)“, японците пък започват борба, която след 25 години ще доведе до резултат, за който на САЩ и западното полукълбо им трябваха около 100 години. Каква е поуката от това? Поуката е, че японците правят нещата по по-различен начин. Предоставя се свобода на гениални изобретатели, построяват се фабрики и с помощта на инженери и усърдни работници се реализира резултатът от всичките тези мисловни процеси. След това започват да се продават коли на принципа на свободната пазарна конкуренция и широката интернационална търговска мрежа.

Екзотичен е само токийският пейзаж. Първият „японец“ на германския пазар не предлага нищо кой знае какво. Corolla – безличното средство за придвижване.

В началото се задействат цели легиони от промишлени шпиони и събирачи на информация, които се изпращат по различни конструкторски бюра и маркетингови отдели по целия свят. Следват посещения по фабриките, за наблюдения и придобиване на ценна информация и опит. В последствие цялата получена информация, чертежи и конструкционни планове се реконструират според местния манталитет и специфика и машината започва да работи.

Копирано, подобрено и рационализирано: върху тези три думи се основава японското автомобилно-икономическо чудо.

Това са първите стъпки.  Следващата е закупуване на хиляди патентовани конструкции, след което специално организирано министерство създава съответните планове под наслова „Изнасяй или напусни бойното поле”.

Всичко, от което има нужда един мотор, но и нищо повече. Четирицилиндровият двигател блести със здравина. Toyota произвежда автомобили от 1936 г., а първата Corolla се появява на пазара 30 години по-късно.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин