/ Toyota Auris Hybrid: тест на употребяван автомобил

Toyota Auris Hybrid: тест на употребяван автомобил

Солиден ли е употребяваният Toyota Auris Hybrid колко имиджа на марката? AUTO BILD провери това.

Името е знак. Auris (така се казва Corolla в Европа от 2006 до 2019 г.) има претенциозно име: то идва от латинското aurum – злато. В Германия продажбите никога не достигат високи стойности, но комапктният модел си има своите силни страни. Второто поколение (код E180) се предлага от 2013 до 2019 г.

Нашият тестови автомобил е от Toyota-автокъща Бремер в Целе и е с първа регистрация от 2015 г, което означава, че има сдържан фейслифт. Като нов със 17-цолови джанти , подгряване на седалките и  6,1-инчов монитор на инфотейнмънт системата е струвал 51.000 лв.

Какъв характер притежава Auris? Въпреки прогресивния си за онова време дизайн, той си остава обикновен представител на своя сегмент. Отпред ще седите удобно върху отопляеми седалки, докато отзад пространството за краката е сравнително малко. Окачването и управлението не са толкова добре шлифовани, колко при германската конкуренция.

Toyota Auris Hybrid като употребяван: екстремно солидна

Повече съдържание вместо блясък – това е кредото на инженерите на Toyota: обикновени пластмаси без мек лак, механична ръчна спирачка и обикновени метални скоби за настройка на седалките показва, колко земен е този автомобил. Остаряването на модела е много добро, тъй като дори и след 6,5 години тестовият ни автомобил изглежда в страхотна фора. Не само няма сериозни следи от употреба, но е и притежава солидна изработка.

Под предният капак има иновативно хибридно задвижване със 136 к.с. системна мощност. 1,8-литров бензинов двигател с 99 к.с. и електромотор с 82 к.с. си помагат за придвижването на автомобила, а серийната безстепенна автоматична трансмисия е създадена за спокойно каране. Никелово-металхидридна батерия с капацитет от  1,3 кВт. зарежда надеждно по време на движение, тук няма букса за зареждане.

Разход на гориво: в града 4 л/100 км са реалност

Auris е специалист на тема спокойно и ефективно придвижване от точка A до точка Б.  В практиката разходи от порядъка на 5,5 л/100 км на дълъг път и 4 л/100 км в града са абсолютно реалистични. А техниката е издръжлива: през 2022 г. Prius с идентична хибридна система получи оценка отличен 6 в продължителния тест на AUTO BILD в продължение на 150.000 километра.

Освен това Auris е доста сигурен: през 2013 г. получи 5 звезди на краштеста на Euro-NCAP. Навремето асистентите за запазване на пътната лента, за светлините и за разпознаване на пътни знаци са се доплащали.

Прикаченият товар не е много голям – 380 кг, но пък Auris II запазва стойността си стабилна – макар, че не е никак евтин.

ИЗВОД НА AUTO BILD

Разполага със сложна техника, но въпреки това функционира екстремно незабележимо. Auris се представя отлично. Намаляваме точки само за по-скоро средностатистическото окачване и високите цени като употребяван.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин