Toyota 4Runner – нов всъдеход с 330 к.с.

1204
2024

Toyota представи в Щатите шестото поколение на 4Runner. Пазарният старт на офроудъра е планиран за есента на тази година.

Toyota остави зад себе си ерата на стария 4Runner и показа в Щатите шестото поколение на популярния семеен SUV. То е базирано на новата платформа за всъдеходи на концерна и принципно е офроуд-вариантът на наскоро представения пикап Tacoma.

Предницата на новия 4Runner прилича много на тази на Tacoma, докато задницата с издадените калници, компактни LED-задни светлини и масивни стайлинг-елементи изглежда доста рустикално.  Toyota представя още от началото офроуд-тунинг-модела Trailhunter, както и общо девет различни варианта на оборудване.

Toyota 4Runner с турбобензинов двигател и като хибрид

С платформата Toyota New Global Architecture (TNGA), която ще с използва и за 4Runner, Toyota се сбогува със старите технологии. Новият 2,4-литров, 4-цилиндров турбобензинов двигател с 282 к.с. и  512 нютонметра максимален въртящ момент отговаря за задвижването. Паралелно с него ще има хибридна версия с името i-Force Max с 330 к.с. и 630 Нм. Всички модели са оборудвани с 8-степенна автоматична трансмисия.

4Runner се предлага с три различни системи на задвижване, сред тях задно задвижване и две 4х4–версии с включващо се и с перманентно двойно задвижване. Модерни асистиращи системи за пътя и извън него като тракшън контрол и системата Toyota Safety Sense 3.0 правят 4Runner готов за всяко приключение.

Тунингованата офроуд-версия Trailhunter е с повдигнато с 63 милиметра окачване, дъги на покрива, 33-цолови офроуд гуми и шнорхел. Ниво Platinum пък предлага лукс и комфорт на пътя.

Новият 4Runner ще се произвежда в японския завод на Toyota в Тахара и ще е на пазара в САЩ от есента на 2024 г. Очаква се стартовата цена да е 45 000 долара.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин