Toyota 2000 GT избрана за най-красив ретро модел на Конкурса за елегантност в Лондон

3006
2022

Дългоочакваният London Concours беше открит на 28 юни. Събитието събра на едно място най-невероятната колекция от исторически превозни средства, показвана някога в английската столица. Бяха изложени общо около 80 коли в единадесет класа, като основните от тях са “The Pursuit of Speed”, “Japanese Jewels”, “The Italian Spiders”, “Great Marques – Mercedes” и “Great British History” Всеки от класовете беше пълен с уникати – от Ferrari 250 GT California SWB до Koenigsegg Agera S.

Експертното жури на London Concours единодушно избра перфектно запазена Toyota 2000GT за победител в категорията „Best in Show “. Това изключително японско купе, създадено в сътрудничество с Yamaha е един от най-запомнящите се GT автомобили от 60-те години. Предлага се с два вида редови двигатели от 2,0 и 2,3 литра с мощност между 138 и 148 к.с. в съчетание със стандартен диференциал с ограничено приплъзване и дискови спирачки, като и двете се появяват за първи път в японската автомобилна индустрия. Това е и първата японска кола с кормилна зъбна рейка.

Направени са само 351 автомобила, а награденият в Лондон екземпляр е с номер на шасито MF10-10129. Първоначално е продаден в Мозамбик, през 1976 г. заминава за Португалия, а през 2007 г. се появява в eBay, след като е навъртял 42 000 км.

Тази година председателят на журито Питър Рийд връчи награда и на своя личен фаворит – Ferrari 250GT California SWB от 1962 г. Красивата му каросерия е изработена от Scaglietti, а 3,0-литровият двигател Colombo V12 развива мощност от 276 к.с. Доколкото е ивестно този автомобил е изработен само в 56 екземпляра.

Наградите по класове получиха, както следва:

“The Pursuit of Speed” – Koenigsegg Agera S

“Fins and Chrome” – Cadillac Sedan de Ville

“Japanese Jewels” – Toyota 2000GT

“Great British History” – Jaguar SS100

“The Italian Spiders” – Ferrari 250 GT California SWB

“Great Marques – Mercedes” – Mercedes-Benz 300SL „Gullwing“

Извън основното класиране имаше и много други удивителни автомобили. В специална селекция „Coachbuild and Concept“ бяха определени най-добрите концептуални и дизайнерски образци – Jaguar XK180 и Mercedes F2000 Imagination. В раздел “The Collector”, който всяка година представя колекцията на един конкретен човек, бяха показани колите на Сукпал Синг Алувалиа, включително Jaguar E-Type, Porsche 356 и Ferrari 365 GTB/4 Daytona

Андрю Евънс, директор на London Concours, каза: „Както винаги нямам никакво съмнение, че тази удивителна селекция от превозни средства е най-голямата, събирана някога в Лондонското Сити. Винаги е истинско удоволствие да споделя тези много специални автомобили с хилядите посетители, които идват тук. Бих искал също така да благодаря на всички наши партньори за успеха на London Concours, и се надявам да повторим този брилянтен първи ден в нашия “Style Day” в сряда и “Supercar Day” в четвъртък.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин