Toyota стимулира развитието на жените в технологичната и научната сфера

0209
2021

Toyota иска да увеличи броя на жените на позиции в технологичната и научната сфера (STEM). В същото време данните показват, че на пазара на труда няма достатъчно жени, избрали да развиват своята кариера в тези области – всъщност в Европа те са само 18%. При по-задълбочено разглеждане на този случай се открива, че едва 26% от учещите момичета се интересуват от учебните предмети, свързани със STEM. Проучванията показват, че този дял може да бъде удвоен, ако децата получат достатъчно вдъхновяващи примери за подражание!*3

Ето защо Toyota Motor Europe (TME) поставя началото на програмата „Girls STEM the Future”, която има за цел да осигури на учащите се момичета пряк контакт с примери за подражание в лицето на жените, работещи в компанията.

„Чрез програмата „Girls STEM The Future” жените служители на Toyota, в ролята си на примери за подражание, ще се срещат лично и ще работят с момичетата при занимания в класните стаи, при посещения на място в нашия изследователски и развоен център (R&D), в рамките на учебни лагери за иновационно обучение и в онлайн видеоцентъра.“

Ан Хейлен, служител в R&D отдела на TME и пример за подражание

„Уважението към хората е ключов елемент от философията на нашата компания. Стремим се да отразяваме многообразието на нашето общество и да създаваме приобщаваща работна среда, в която всеки да се чувства добре дошъл и в безопасност, да получава внимание и да допринася за общия напредък. С тази програма искаме да покажем на младите жени разнообразните и интересни възможности, които може да им предостави Toyota“.

Моника Перес Лобо, ръководител Устойчиво развитие и ESG в TME

За да осигури достъп на програмата до възможно най-голям брой учащи се момичета, TME работи в тясно сътрудничество с JA Europe – най-голямата европейска организация за образователни програми, както и с Inspiring Girls International, чиято дейност е насочена към поощряване на амбициите за развитие на младите момичета.

„В Junior Achievement вярваме в силата на предприемаческата нагласа и в способността да се справим с най-големите предизвикателства на нашето време. Това включва използването на средствата на цифровите иновации и предприемачеството за превръщане на сектора на мобилността в по-приобщаващ и за привличане на повече млади момичета към образование и кариерно развитие на позиции в технологичната и научната сфера (STEM). Съвместно с Toyota Motor Europe ние ще осигурим на следващото поколение европейци възможности и умения да се възползват от огромните потенциални възможности за развитие пред тях.”

Салваторе Нигро, изпълнителен директор на JA Europe

„Ние в Inspiring Girls наистина силно вярваме, че всяка млада жена трябва да се чувства свободна да избира какво иска да прави в живота си, но също така сме наясно, че жените са твърде недостатъчно представени в професиите в технологичната и научната област (STEM). Сътрудничеството с Toyota Motor Europe е вълнуваща възможност да запознаем младите жени с цялото разнообразие от възможности, които им предоставя автомобилната индустрия и да ги вдъхновим за постигане на високи цели в кариерното развитие!”

Мириам Гонсалес Дурантес, основател и президент на Inspiring Girls International

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин