Спорт » Toyota спечели „24 часа на Льо Ман“

Toyota спечели „24 часа на Льо Ман“

2308
2021

Пилотите на Toyota Камуи Кобаяши, Хосе Мария Лопес и Майк Конуей спечелиха „24 часа на Льо Ман“ и така сложиха край на дългата си серия от състезания, преследвани от лош късмет.

Нови болиди, нова ера, но стар победител – Toyota спечели последното издание на „24 часа на Льо Ман“ от ерата LMP1 през 2020 г., а сега, в началото на ерата на Hypercar-eрата през 2021 г., отново е на върха. Японците грабнаха доминираща двойна победа, но нещата за тях далеч не протекоха съвсем безпроблемно.

Преди всичко обаче това беше победа на сърцата: докато Toyota номер 8 винаги беше на подиума през последните три години, сега триото #7, което нямаше късмет през последните години, успя да надделее .

За Камуи Кобаяши, Майк Конуей и Хосе Мария Лопес това беше първата победа в Льо Ман, с което броят на победителите пилоти в класиката сред надпреварите за издръжливост достигна 147. Кобаяши е 72-ият пилот с опит във Формула 1, който влиза в списъка на победителите в Льо Ман. А Лопес грабва първата победа на Аржентина след Хосе Фройлан Гонсалес през 1954 г. (Ferrari). С победата на Конуей Великобритания, подобно на Франция, вече има 43 триумфа на Льо Ман.

Toyota# 7 най-накрая се отърси от лошия късмет

Каръшката серия за тримата пилоти започна през 2017 г. Тогава Камуи Кобаяши водеше надпреварата, но обърка отпаднал пилот с маршал и затова направи непредвиден питстоп. Там съединителят се предаде – и всички шансове за победа бяха загубени. През 2018 г. триото отново беше по-бързото, но трябваше да пропусне автомобила на съотборниците с #8 да мине отпред цели четири пъти. Защото в него беше Фернандо Алонсо, суперзвездата, с която Toyota постигна най-добър PR ефект.

През 2019 г. обаче беше най-тъжно – защото само час преди края на доминиращата Toyota #7 спука гума и загуби спечелената победа. През 2020 г. колекторът и турбокомпресорът трябваше да бъдат сменени по време на състезанието.

През 2021 г. 24-часовото състезание също не мина без инциденти. Две спукани гуми принудиха #7 да влезе по-рано в бокса, пит-стоп по време на излизане на сейфти кар отне много време, а излитане на Камуи Кобаяши опъна нервите на целия екип.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ