Toyota разработва псевдо механична скоростна кутия за електромобили

2302
2022

Toyota иска да оборудван електромобили с механична скоростна кутия. Разбира се тук няма да има съединител и няма да се превключва наистина. AUTO BILD щ ви даде информация относно псевдо механичната скоростна кутия.

Електрически автомобили с механична скоростна кутия? Всъщност е безсмислено, тъй като елкетромобилите имат такъв голям въртящ момент, че не се нуждаят от предавки. Toyota са регистрирали патент за това и с тази идея може би се обръща към всички носталгици, за които ръчното превключване на скоростите създава усещане за по-истинско шофиране.  

Автомобилът имитира превключване на предавките от страна на водача

Всъщност съединителят и смяната на предавките биват само имитирани. Електромобилът с такава трансмисия би ускорил така, сякаш някой е натиснал съединителя и е превключил. Или пък другояче казано: автомобилът ще прекъсне линейното си придвижване и след това продължава да се движи на привидната нова предавка.  За водача предавателната кутия ще продължи да функционира както и досега: натискане на педала на съединител включване на предавката и после даване на газ .

Псевдо механичната скоростна кутия е за всички почитатели на ръчното превключване

Тази „pseudo-gearshift“ и този „pseudo-clutch“ (трансмисия и суъединител), както пише в официалното заявление за патент с номер US 2022/0041155 A1, са насочени към всички изпитващи носталгия по миналото, за които преминаването към електрообилите е трудно за осъществяване начинание. Ако в днешно време карате автомобил с автоматична трансмисия или с безстепенна CVT-предавателна кутия, то на практика няма да се затрудните да преминете към електромобила. Ще почакаме и ще видим, дали от Toyota са намерили правилното решение е псевдо механичната скоростна кутия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин