Toyota разработва автоматик с хидротрансформатор за най-мощния Yaris

3103
2022

Toyota GR Yaris с автоматична скоростна кутия? Това скоро може да се превърне в реалност, тъй като според японския сайт Car Watch Toyota в момента разработвала нов автоматик за най-потентния Yaris. Досега малкият автомобил с мощност 261 к.с. беше предлаган на клиентите само с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Но феновете на класическата „ръчка“ нямат повод за притеснение – Toyota не планира да замени ръчната скоростна кутия с автоматична, а по-скоро да предложи на клиентите си по-богати възможности за избор.

Първа публична изява

Toyota GR Yaris с автоматик вече беше представена пред публика: това стана на състезанието Toyota Gazoo Rally Racing Challenge през март 2022 г. По автомобила имаше леки промени в предната част – в лицето на допълнителни отвори за охлаждане, от каквото нужда има и автоматичната скоростна кутия. Тя нямало да бъде просто за удобство на водача – а щяла да направи автомобила още по-приятен за каране.

Досега GR Yaris беше предлаган само с ръчна скоростна кутия. „Автоматът“ трябва да увеличи удоволствието от шофирането.

Скоростната кутия вероятно ще бъде от класическия тип с хидротрансформатор. Разбира се, тя ще бъде комбинирана с режим за ръчно превключване и лостчета на волана. Засега обаче не е ясно дали тази трансмисия наистина ще влезе в серийно производство и най-вече дали изобщо ще стигне до клиентите в Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин