Toyota работи по нов GT86


18
окт.
2019

Toyota планира ново поколение на GT86. Мощността му вероятно ще е 260 к.с., а моделът ще продължи да залага на задно задвижване и боксерен двигател.

Toyota планира второ поколение на спортния си модел GT86. „Имаме нов екип за 86“, потвърди главният инженер Тецуя Тада пред австралийското издание WhichCar. Целта на този екип звучи амбициозно: новият GT86 ще трябва да е по-добър от актуалната Supra. Още през 2017 г. Toyota даде насока със студията GR HV Sports Concept.

Боксерният двигател е задължителен

Според слуховете и второто поколение на GT86 ще бъде разработено съвместно със Subaru и ще бъде идентично с BRZ. Спортното Coupe ще бъде задвижвано от 2,4-литровия боксерен двигател на Subaru, който в американския модел Ascent разполага с 260 к.с. – с 60 к.с. повече в сравнение с досега. Задното задвижване също е част от концепцията. засега обаче не е ясно, на коя платформа ще бъде базиран автомобилът. В момента GT86 използва модифицирана платформа на Impreza – в бъдеще това би могло да се промени. За второто поколение кандидат е собствената платформа TNGA на Toyota или дори новата платформа със задно задвижване на Mazda. Пазарният старт на новата Toyota GT86 вероятно ще е през 2021 г. Новото поколение ще е по-скъпо – в момента GT86 стартира от 60 000 лв.

Възможна е появата и на GT86 GR

До появата на новото поколение, Toyota може би ще пусне специален  GT86: японците са запазили правата за името GT86 GR. Това означава, че спортното подразделение ще се занимава със спортното Сoupé – очакваме резултата.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >