Toyota пуска шест електромобила до 2026

0412
2023

Toyota дава старт на новата си електрическа офанзива. Най-късно до 2026 производителят трябва да пусне общо шест модела изцяло на ток. Вижте как биха трябва да изглеждат те!

В края на 2023 г. сме в бурята на прехода към електрическата мобилност – а най-големият производител на автомобили в света засега разполага само с един модел изцяло на ток в портфолиото си! Да, познахте – става въпрос за Toyota. Но сега японците ще променят това с бързи темпове. Производителят от Страната на изгряващото слънце обещава шест BEV (съкращението идва от battery electric vehicle) за европейския пазар до 2026 г. За някои от тях вече са готови концептуални разработки.

Toyota Urban SUV Concept: предвестник на малък електрически SUV

Изцяло новият Urban SUV Concept може би е най-атрактивният. Той беше представен за първи път пред широката публика в рамките на Kenshiki Forum 2023 в Брюксел – събитие, организирано от Toyota. Малкият градски SUV от B-сегмента е горе-долу с размерите на сегашния Yaris Cross.

Представянето на концептуалния автомобил е изключително вълнуващо, първо, защото японците обещават готовата за серийно производство версия на електрическия градски автомобил да бъде пусната още през 2024 г., и второ – защото това ще бъде моделът на марката в изключително популярния напоследък сегмент на компактните SUV-модели.

Toyota Urban SUV Concept ще бъде електрическият вариант на популярния Yaris Cross.

Концептуалният автомобил, който виждаме на кадрите, трябва да разкрива в голяма степен дизайна на бъдещия сериен модел. Японците залагат на изпитана рецепта с висока позиция на седене, компактни размери с дължина 4,30 метра и ширина 1,82 метра, както и на впечатляващи линии.

Засега Toyota ни разкрива донякъде екстериорния дизайн. По отношение на задвижването е ясно, че ще има два вида батерии, както и възможност за избор между предно и двойно задвижване. Цените не са ясни. Но с оглед на факта, че актуалният Yaris Cross стартира от 48.990 лева, вероятно заради скъпата батерия ще очакваме доста по-висока стойност – най-вероятно минимум 60.000.

BYD и Toyota разработват съвместно Sport Crossover Concept

Атракция е и Sport Crossover Concept – рожба на проект за сътрудничество между японците и китайския гигант BYD. Фокусът е поставен върху дизайна: динамичните акценти и скосената линия на покрива, следващ линията на купе, осигуряват спортен външен вид.

Sport Crossover Concept трябва да допадне на клиенти, за които стилната визия е по-важна от практичността.

Sport Crossover Concept е малко по-нисък от bZ4X, а формите а ла SUV са само загатнати. С тази екстравагантност японците искат да привлекат нови клиенти към електрическите автомобили. Но засега не разкриват нищо повече – всички технически данни остават тайна.

Също така не е ясно дали Toyota и BYD ще заложат на нова електрическа платформа на японците или на задвижване от Китай. При втория вариант е възможно да се използва техниката на BYD Seal (530 к.с., 4х4 и пробег до 570 километра). Серийният модел трябва да бъде пуснат на пазара през 2025 г.

Първият електромобил на Toyota, bZ4X, е на пазара от средата на 2022 г.

Така знаем кои ще бъдат следващите два електромобила Toyota – от общо шест обещани. Всъщност Toyota bZ4X вече се продава. Освен това преди една година компанията представи прототипа bZ Compact SUV Concept. Той е дълъг 4,54 метра – т.е. вписва се идеално в нишата между Urban SUV Concept и по-големия bZ4X. Така сметките показват, че липсват още два модела, за които към момента няма никаква информация. И все пак, след Japan Mobility Show, на което дебютира FT-3e, можем да разберем в каква посока ще се развива дизайнът на Toyota.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин