Toyota пуска серийни твърдотелни батерии  до 5 години

1409
2023

В стремежа си да подобри издръжливостта на твърдотелните литиево-йонни батерии,Toyota направи качествен пробив в технология, смятана отдавна за възможност за промяна на цялостната картина в областта на електрическото задвижване. Твърдотелните батерии на Toyota имат твърд електролит, който позволява по-бързо движение на йоните и позволяват по-широка толерантност към високи напрежения, токове и температури.

Тези качества правят твърдотелните батерии подходящи за бързо зареждане и разреждане и осигуряват повече мощност, респективно по-малък обем.

Компромисът досега беше очакваният по-кратък живот на батерията. Последните технологични постижения на Toyota дават възможност за преодоляване на това предизвикателство, в резултат от което компанията пренасочи фокуса си към създаване на условия за пускането на твърдотелни батерии в масово производство. Целта е технологията да бъде готова за серийно производство до 2027-28 г. Първоначално бе предвидено батериите, базирани на твърдотелни клетки, да бъдат въвеждани при автомобили с хибридно задвижване, но фокусът на Toyota сега е основно върху въвеждането им в следващото поколение електрически автомобили.

Очаква се първите твърдотелни батерии на Toyota да предлагат 20% увеличение на пробега в сравнение с батерията Performance (приблизително 1000 км), както и кратко време за зареждане: 10 минути или по-малко (зареждане от/до ниво 10-80%).

Toyota вече разработва литиево-йонна твърдотелна батерия с по-високи спецификации, която цели 50% подобрение на пробега в сравнение с батерията Performance.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин