Новини » Toyota подготвя моделите си за регенериращ се биодизел

Toyota подготвя моделите си за регенериращ се биодизел

2207
2022

Toyota смята да подготви своите модели за работа с биогоривото HVO 100. Така дизеловите двигатели на Hilux и Land Cruiser ще станат по-икономични.

Toyota смята да направи дизеловата си флотилия по-екологична.От началото на 2023 г. моделите Hilux и Land Cruiser ще могат да бъдат задвижвани от регенериращото се биогориво HVO 100. По-леките лекотоварни модели на японците вече могат да бъдат задвижвани от новото дизелово гориво.

При биодизеловото гориво HVO 100 се касае за хидрирано растително олио, което има по-високо цетаново число (показател за скорост на изгаряне на дизелово гориво) и по-ниско съдържание на сяра и аромати от стандартното дизелово гориво. Това гориво се прави от старо олио от домакинството, както и от палмово и рапицово олио.  

Новото биодизелово гориво може да се смесва с обикновения дизел

В цяла Европа вече има 1000 колонки, които предлагат био-дизеловото гориво HVO 100. Производството на регенериращия се биодизел ще бъде повишено през следващите години от 4 на 15,5 милиона тона годишно.

Toyota обещава, че за използването на HVO 100 не са необходими никакви мерки или промени в стила на шофиране. Двигателите трябва да се оборудват с по-голяма впръсквателна уредба, тъй като биогоривото има по-малка плътност от обикновения дизел. Освен това двата вида гориво могат да бъдат смесвани в ежедневието.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ