Toyota очаква максимален дял на електромобилите 30%, разработва нови ДВГ

0805
2024

Toyota иска да продължи да остави на купувачите си избора между двигател с вътрешно горене и електрическо задвижване. Ето защо най-големият производител на автомобили в света ще разработва нови агрегати на вътрешно горене

Най-големият производител на автомобили в света Toyota ще продължи да разработва двигатели с вътрешно горене. Ръководителят на компанията Акио Тойода обяви наскоро, че корпорацията иска да продължи да предлага на клиентите си възможността да избират между двигател с вътрешно горене или електрическо задвижване в бъдеще. Изявлението му съвпада с призивите на босовете от германската автомобилна индустрия – след неотдавнашния спад в регистрациите на електромобили – да се преразгледа забраната на ЕС за двигатели с вътрешно горене след 2035 г.

Изявлението контрастира с факта, че сравнително късно Toyota реши да разработва изцяло електрически автомобили и досега има само един такъв в гамата си – SUV-а bZ4X (и почти идентичния като техника Lexus RZ).

Засега единственият електрически автомобил в гамата на Toyota е bZ4X.

На корпоративна среща в Япония пред 200 високопоставени мениджъри внукът на основателя на компанията Кийчиро Тойода изрази категорично подкрепата си за двигателите с вътрешно горене. Акио Тойода вярва, че в дългосрочен план делът на електрическите автомобили в света нямало да надхвърли 30 процента от общия брой.

Според Тойода по-голямата част от хората щели да продължат да карат машини на бензинови, хибридни и водородни задвижвания – но не и на дизел. Тойода обоснова плановете си с факта, че един милиард души на земята просто нямали сигурен достъп до електричество. Също така на много места развитието на инфраструктура за зареждане е трудно осъществимо.

За разлика от вечния си съперник за титлата „най-голям производител на леки автомобили в света“ Volkswagen, Toyota никога не е oтдавала голямо значение на дизеловите двигатели. Освен това Toyota е единственият производител редом с Hyundai, който предлага модел на водород с горивна клетка – в лицето на Mirai. Тази стратегия до голяма степен бива продиктувана от Акио Тойода.

Лидерът на компанията иска да предложи няколко опции на клиентите си

С изявлението си Тойода остава верен на философията си: по повод на оставката си като президент миналата година той каза, че определено забавеният преход в трансформацията на компанията към електрическата мобилност се дължал на неговата нагласа. „Важно е да не се фокусирате само върху една опция“, каза 66-годишният тогава мениджър.

Акио Тойода (тук през 2011 г.) ръководи семейния бизнес от десетилетия – и отношението му към електрическата мобилност е силно критично.

След 14 години начело на компанията, през 2023 Тойода стана председател на борда на директорите. Според много източници това било мотивирано и от отказа му да поведе компанията по пътя към електромобилите. Но Акио Тойода все още държи юздите в ръцете си: от основаването си преди 87 години, десетата по големина компания в света все още е под контрола на семейство Тойода.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин