/ Toyota отпразнува производството на 10-милионния Yaris

Toyota отпразнува производството на 10-милионния Yaris

Носител на множество награди и на име с неувяхваща популярност Yaris достигна границата от 10 милиона кумулативни глобални продажби, присъединявайки се към редиците на неизменно добре приеманите модели в гамата на Toyota като Corolla, Camry, RAV4, Hilux и Land Cruiser достигнали границите на продажби с осемцифрено изражение.

Yaris е водещ за класа еталон за иновации и пионер във въвеждането на нови технологични решения и концепции в компактния сегмент в продължение на почти четвърт век – период, в който той е неизменно сред най-продаваните модели на Toyota в Европа.

Актуалното поколение на Yaris доказа своята адаптивност към нуждите на клиентите с разширяването на семейството на Yaris. В него бяха включени оценени по достойнство модели като спортния GR Yaris, с неговата насоченост към повече динамика, станал факт през 2020 г., и градския кросоувър SUV с по-висока каросерия, Yaris Cross представен през 2021 г.

До края на февруари 2023 г. кумулативните продажби на семейството модели Yaris в Европа достигна 5 155 506 броя, от представянето на първото поколение Yaris през 1999 г. През 2022 г. продажбите на моделите от гамата на Yaris представляват над една трета от общите продажби на Toyota в Европа със 185 781 броя Yaris, 156 086 Yaris Cross и 5 392 GR Yaris, представляващи 8% от общия сегмент.

Yaris е истински глобален модел на Toyota, който слиза от поточните линии на заводи на компанията по целия свят. Първоначалното производство на Yaris започва през януари 1999 г. в завода Такаока в Аичи, Япония. Днес Yaris разчита на производствени бази в 10 държави: Япония, Бразилия, Китай, Тайван, Индонезия, Малайзия, Пакистан, Тайланд, Франция и Чехия.

В Европа Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) произвежда Yaris от 2001 г. и Yaris Cross от 2021 г. В Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) в Колин също започна производството на Yaris, за да отговори на нарастващото търсене на модела в Европа. Общото европейско производство на семейството на Yaris достигна над 4,6 милиона броя до края на 2022 г.

Ключови компоненти в Yaris като бензиновите двигатели и хибридните системи, както и трансмисиите, също се произвеждат на местно ниво, в Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP), която доставя компоненти както за TMMF, така и за TMMCZ.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин