Toyota: електромобилите все още не са готови за масовия потребител

Пред германско издание председателят на Борда на директорите на Toyota Motor Corp споделя, че електомобилите все още не са готови за задволяване на масовите транспортни нужди


19
ное.
2017

„Електромобилите с голям пробег са много скъпи и зареждането им отнема много време”, казва Такеши Учиямада, председател на Борда на директорите на Toyota, пред Der Spiegel. „Засега ние не предвиждаме такива автомобили в нашата програма”, допълва високопоставеният мениджър.

През септември Toyota стартира технологично партньорство с Mazda именно в стремежа си да навакса в развитието на електромобили. В това отношение и двете японски компании изостават от конкуренцията, тъй като нямат нито един модел на ток – а Tesla вече представи дори електрически влекач. „Tesla не ни е конкурент и не ни е пример за подражание”, казва Учиямада. “Според мен германските производители виждат конкурент в лицето на Tesla.”

BMW и Mercedes са на друго мнение – германските гиганти вярват, че могат да лансират електромобили, базирани на масови модели без да правят радикално различни концепции – и по този начин ще отвърнат на атаките на Tesla и други подобни компании. Учиямада допълни, че Toyota работи върху нов тип батерии, които ще задържат повече енергия и ще могат да бъдат зареждани по-бързо от актуалните на пазара. „Тази технология ще маркира сериозна стъпка в развитието. Но ще отнеме време. Ние очакваме масовото производство да започне до 4-5 години.” В петък Toyota и Suzuki постигнаха споразумение да се кооперират в продажбите на електромобили в Индия от 2020.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин