Toyota демонстрира смелост с C-HR

Японците настъпват здраво – C-HR изглежда смайващо и се движи много пъргаво. За първи път седнахме в автомобила и се повозихме в него

2306
2016

Това наистина ли е Toyota? Този агресивен на вид кросоувър с остри ръбове и апетитни извивки, издължени фарове и вероятно най-широката С-колона на всички времена действително ли е продукт на японците? Те са известни със своите надеждни машини, но не и с разкрепостения дизайн. Сега обаче в компанията се усеща вятърът на промяната, нейният шеф Акио Тойода стимулира и изисква смели решения при оформлението на колите – което се чувства при Prius и Mirai. И при C-HR на дизайнерите е позволено да развихрят фантазията си. Тестовият автомобил е облепен отвън, както и отвътре – ние обаче познаваме колата от автосалона в Женева т.г. Сега дори се возим в нея – Хироюки Коба е зад волана, а редакторът Дирк Бранке – на пасажерското място. Коба сан се забавлява със задачата си. Високият японец, главен инженер в Toyota, демонстрира спортен стил на шофиране по опразнените улици.

Мускулеста задница с висок спойлер. Е, видимостта назад не е перфектна...

Мускулеста задница с висок спойлер. Е, видимостта назад не е перфектна…

C-HR седи стабилно и стегнато на пътя и се накланя съвсем малко в завоите. Познатият от Auris 1,2-литров турбодвигател със 116 к.с. жизнено се развърта до 6000 об./мин. С него колата прави впечатление на много пъргава и, да бъдем честни, много по-различна от останалите модели на Toyota. Шефът на компанията е поставил като задача на хората си и повече удоволствие от шофирането. С размерите си C-HR е позициониран между Nissan Juke и Тоyota RAV4: колата е дълга 4,35 м, широка 1,79 и висока 1,57. Има изненадващо много място в купето, дори отзад човек се чувства достатъчно комфортно. В Германия продажбите на модела ще стартират в края на 2016-а наред с 1,2-литровия мотор, комбиниран с предно или 4х4 задвижване, ще има и хибридна система със 122 к.с. (с 1,8-литров бензинов агрегат и CVT трансмисия), очакваме базовата цена да бъде около 40 000 лева.

Яко: скосена каросерия с плавно спускаща се назад линия и 18-цолови джанти

Яко: скосена каросерия с плавно спускаща се назад линия и 18-цолови джанти

Кокпитът е още облепен, вляво е Коба сан, отдясно – Бранке

Кокпитът е още облепен, вляво е Коба сан, отдясно – Бранке

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин